Tenekede Tavuk Pişirme Aparatı


Tenekede Tavuk Pişirme Aparatı

Türk usulü pikniklerde mangal olmazsa olmaz. En azından pratik olarak tenekede tavuk (diğer isimleri ile: tavuk kapama, çingene tavuğu, teneke kebap...) yapılmalıdır. Ben et içermeyen pikniğe piknik demem. Ne o öyle ekmek arası domates, peynir, karpuz, çay... Bunlar da olsun ama etin yanında salata olsun ancak.

Tenekede tavuk pişirmek son derece pratik. Şurada anlattığımız gibi bir çubuk çakıyorsun toprağa, üzerine tavuğu oturtup yağ tenekesini de üzerlerine kapatıyorsun ve hafif odun ateşinde 40-50 dakika kadar pişiriyorsun. En pratik yolu bu. Fakat bunda da tavuğun yağı, suyu gibi tercihe bağlı olarak lezzetle yenilebilecek yerleri ziyan oluyor. Piyasada çeşidi çok olmasa da bir kaç değişik modelini gördüğüm tavuk pişirme aparatı var. Bunların yapımı oldukça basit. Bir modeli aşağıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi kendiniz de evde yapabilirsiniz. Nasıl mı, birlikte inceleyelim:

1) Memleketi yabani ot gibi saran ucuzluk pazarlarından, çılgın milyonculardan, japon pazarı vb. gibi yerlerden ucuzundan 18-20 cm çapında bir adet tava alıyoruz. (Ben 3.5 TL'ye aldım ) Sapını da söküyoruz unutmadan.

2) Yine aynı yerlerden bulabileceğiniz şişlerin geçebileceği şekilde karşılıklı olarak 4 adet delik açıyoruz.


3) Bu şişleri bir pense yardımıyla fotoğrafta gördüğünüz gibi eğip büküyoruz.

4) Şekil verilmiş şişleri deliklere takıyoruz. Şişin kendisini yay gibi itmesi sonucu tavadaki deliklere sıkıca tutunuyor.


5) Tavuğumuzu da nazikçe bu aparata geçiriyoruz. Veee işte sonuç !!!


"Sonra ne yapacağım? Nasıl pişirilecek bu tavuk?" diyorsanız önceki yazılarıma bakınız:

E madem bir de şunlara bakıveriniz oldu olacak:
2. "Buyrun tenekede tavuğa" 
3. "Bir Tavuğun Maceraları, 2. Bölüm : Hamdım, Piştim, Yendim"


Tercihe bağlı olarak tavaya aldığı kadarıyla soğan, patates, domates, biber, sarımsak vs. de ilave edebilirsiniz. Böylece bir yandan tavuk pişerken diğer yandan da tavuğun yağında diğer malzemeleri pişirebilirsiniz.


SON NOT: Ankara Ulus'taki Sobacılar Çarşısı'nda hazır aparatlar satılıyor. Mayıs 2012 itibari ile fiyatı 10-15 TL civarında. Eskişehir'de Büyükşehir Belediyesi'nin arkasındaki sobacılarda da kapama tenekesi ile birlikte benzer bir aparata 20-30 TL istiyorlar. Kendi kendimize yaptığımız bu aparatın maliyeti bana yaklaşık olarak 5 TL'ye geldi. Elbette en keyifli olanı ucuza maletmek değil kendi kendime yapabilmiş olmak.

Bu fotoğrafı gizli gizli çekmek zorunda kaldım, dolayısı ile pek net değil.


Fakat http://kumpinari.com/2012/04/17/tenekede-tavuk-aparati/ adresindeki aşağıdaki fotoğrafta aynı yerde satılmakta olan tenekede tavuk pişirmekte kullanacağınız hazır aparatları görebilirsiniz.

Aşağıdaki linklerde benim örnek aldığım aparatı bulabilir ve kendiniz yapmak istemezseniz satın alabilirsiniz:

"Pratik Piliç Kızartma Aparatı - Teflon"
"Amerikan Tipi Fırında Tavuk Çevirme Aleti"


Gerisi size kalmış afiyet olsun.
20 Mayıs 2012 / Eskişehir



4 yorum:

Demekki internette böyle faydalı bilgilerde mevcut.tabiki ne aradığını bilmek şartıyla.ağzınıza sağlık .

Bu blogun amacı da bu zaten, teşekkürler.

Aslında çatal yapmış bir dal ile de bu iş görülüyor ama alttaki tavanın içinde patates soğan sarımsak gibi lezzetler için mutlaka alınması ya da yapılması gereken bir aparat. Ankarada olduğum için şanslıyım bugün ilk işim Ulusa inip almak olacak. Öğleden sonrada yansın ateş kızarsın tavuk.

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-