BÖLÜM 2-3: Acemiler için Sabır (sinir - zeka - Rubik) Küpünün Çözümü

Küpümüzü çözmek/yapmak için gerekli açıklamaların yapıldığı ilk sayfamızı incelediniz mi?


 Zaman zaman bu yazıda güncellemeler yapmaktayım. Gelen sorulara göre bazı hareketleri yeniden tarif etmekte, hataları düzeltmekteyim. Güncellemelerden e-posta ile haberdar edilmek için sayfanın en altındaki "e-posta aboneliği" kutusuna mail adresinizi bırakabilirsiniz
ya da sağ taraftaki FaceBook BEĞEN düğmesine tıklayabilirsiniz.

-=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=-


-=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=-

BÖLÜM 2 [ Küpün çözümü; ilk adımlar]

Yazı dizimizin ilk bölümünde, küpü tanıttık ve küpü çözmek için kullandığımız terimleri, kullanılan işaretlerin anlamını açıkladık. Bu açıklamalardan sonra küpümüzü çözmek için harekete geçebiliriz.

A. İlk yüzeyde artı (+) oluşturmak:
Her zaman için kendimize bir favori renk seçelim. Ben hep maviyi seçerim. Ortasında mavi renk olan yüzeyi üstte kalacak şekilde hareketlere başlayalım. Üst yüzeyde yani mavi yüzeyde bir artı (+) işareti oluşturacağız. Bu artı işaretini oluştururken dikkat edilecek husus da artıyı oluşturan uçların diğer renkleri de kendi yüzeylerindeki renkle uyumlu olmalıdır.

Bu işlem için olası yerleşimler:

A1. Eğer parçaların konumu bu şekildeyse,

Yapılacak hareket resmin üzerinde de görüldüğü gibi şu şekilde olacaktır:


A2. Yukarıdakinin simetriği olacak şekilde,

Yapılacak hareket resmin üzerinde de görüldüğü gibi şu şekilde olacaktır:


A3.  Eğer parçaların konumu bu şekildeyse,
Yapılacak hareket:


A4.  Eğer parçaların konumu bu şekildeyse,
Yapılacak hareket:


Bu hareket serisi ile ilk adımımız olan üst katmanda artı (+) yapma işini tamamlamış olduk. Neticede küpümüz şu şekle gelmiş olmalıdır.
Üst yüzeyde artı (+) oluşturuldu
Üst yüzeyde, fotoğrafta işaretlendiği gibi bir artı (+) işaretinin oluşması yeterlidir. Diğer parçaların hangi konum ve yönde olduğunun 'şimdilik' önemi yoktur. Sizin elinizdeki küpte farklı olabilir.

B. Köşeleri yerleştirmek:
Üst katmana doğru köşeleri yerleştirirken 2 değişik olasılık vardır. Eğer farklı bir dizilimle karşılaşırsanız da aslında o da burada bahsedilen 2 olasılıktan biridir. Farklı durumlar buradaki 2 olasılıktan birine benzetilerek çözülebilir.

B1. Köşe parçasının durumu şu şekildeyse;

Yapılacak hareket serisi:


B2. Köşe parçasının durumu şu şekildeyse;
Yapılacak hareket serisi:



B3. Eğer köşe parçası altta kalmışsa önce onu yukarı çıkartmak gerekir. Örneğin sağ alt köşede kalan parçayı yukarı çıkartmak için;
Yapılacak hareket serisi:
Bu seri ile alttaki köşe yukarıya çıkartılmış olur, sonrasında aşağıdaki (B1) serisi yapılarak köşe doğru konuma yerleştirilmiş olur.


B4. Olur da köşe şu şekilde kalırsa;
Yapılacak hareket serisi:
Bu seri ile alttaki köşe yukarıya çıkartılmış olur, sonrasında aşağıdaki (B1) serisi yapılarak köşe doğru konuma yerleştirilmiş olur.



B5. Olur da köşe bu şekilde kalırsa;
Yapılacak hareket serisi:

Bu seri ile alttaki köşe yukarıya çıkartılmış olur, sonrasında aşağıdaki (B2) serisi yapılarak köşe doğru konuma yerleştirilmiş olur.


B grubundaki hareketlerden sonra üst yüzeyde köşeler de doğru konumlarına gelmiş olmalıdır. Küpümüz artık aşağıdaki gibi olacaktır.


C. İkinci satırı (orta satırı) düzenlemek:
Buraya kadar geldiğimiz elimizde yukarıdaki fotoğraftaki gibi bir küp olmalıdır. Yani seçmiş olduğumuz renge ait yüzeydeki tüm köşe ve orta parçalar doğru konumda ve doğru yönde olmalıdır.

Bu noktadan sonra ikinci satırın ikili parçalarını doğru yerlerine yerleştirmeye gelecektir sıra. Burada da iki olasılık vardır.

C1. İkili parçamız şu şekilde ise;
Yapılacak hareket serisi şu şekilde olacaktır:



C2. İkili parçamız şu şekilde ise;
Yapılacak hareket serisi şu şekilde olacaktır:

İkinci sıranın ikili parçaları da doğru yönlerde doğru konumlarına yerleştirildikten sonra küpümüzün iki satırı tamamlanmış olacaktır. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi olmalıdır.
Üst yüzey ve ikinci sırası tamamlanmış küpümüz

-=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=-

Son bölüme geçmek için tıklayınız 


-=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=-



Kaynaklar:
  • Bilim ve Teknik Dergisi, Haziran-1982, 
  • Google Abi,
  • Eş-dost, hısım-akraba,
  • Küplerin yanında verilen çözüm kitapçıkları.


72 yorum:

küpünüz eğer bu şekildeyse diyorsunuz ama elime aldığımda o şekkillerin hiçiri yok.birde yaptığınız o okları hiç anlamadım daha açıklayıcı olurmusunuz ?

ben ikinci satır tamamlamada c1 ile c 2 şekilleriarasındaki farkı anlamadım yav ikinci satırda tek eksiğim kaldı onlarda altlara bi yerlere kaçmışlar :D

ya herşey iyi güzelde c1 ile c2 de şekil böle olmalıdır demişsiniz.iyide şekil böle olmuyorki o T şekli oldumyor.o şekle nasıl getiriliceini açıklasanız çok iyi olur başka türlü ilerlen miyor.

5 Şubat 2013 15:56 tarihli adsız arkadaş gibi ben de başta hiçbiri gibi görünmüyor dedim. Nasıl artı yapacağımı anlamamıştım. Sonradan biraz kafa yorup resimlere dikkatli bakınca anladım. Renklere dikkat etmek gerekiyormuş. Artının parçalarını iki rengin ana karelerinden takip etmek gerekiyormuş. Bu da açıklamaların içinde yer etse iyi olur. Ancak diğer yorumlarda da denildiği gibi C bölümü için uygun T harfi oluşmayabiliyor. T'nin son karesi bir sağda ya da bir solda olabiliyor. Bu yüzden devam edemiyorum. Yazınız için tebrik ve teşekkür ederim.

Sayenizde rubik kubumu bitridim.(2 gün uğraşmam gerekti). Artık hareketleri ezberledim. Böylece bir yetenek daha kazandım. Yazınız çok iyi olmuş. Hareketleri hatasız yaparsaniz ilk yapışta kübü bitirebilirsiniz.

Ya artı yapamıyorum dediklerinizi tamamen yapıyorum ama artı olmuyor. Anlamadım. Artı olunca da kenarlarından o şey olmuyor anlamadım bişey yardım.

çok saçma yaaaaaaaaaaaaaa olmuyo hiç
hem onlardan hiçbiri olmuyor,!!!!

Biraz daha aciklayici olabilirmisiniz ustteki artiyi yapiorum ama yanlarindaki diger renklerin hepsi uyusmuyor

Ya su işaretleri hıc anlamadım biraz daha açıklayıcı olursannız minnettar kalırım en kısa zamanda yapsanız çok ıyıolucak

birinci şekilden bir şey anlamadım o şekildeki olmuyor

Arkadaşlar ben artı yapmayı hiçbir siteden öğrenemedim sonunda kendim yapmaya karar verdim. Zamanla artı yaparken yeni şeyler keşfettim. Fakat tek yüzlü yapabiliyorum diğer yüzleri olmuyor ama tek yüzlüde kendimi çok geliştirdim. Çok hızlı yapabiliyorum. Rekorum 18 saniye. Daha da ilerletmeyi düşünüyorum.

gayet güzel anlatılmış tek denemede yaptım önemli olan tek bir kelimeyi bile atlamadan okumak

c1 le c2 arasındaki fark kenardaki renkler kenarda 2 tne ayı renkte var ise c1 I yok ie c2yi yapıcaz

ilk adımda olası durummları söylemişsiniz fakat benim küpümde olan durum orada dediklerinizin hiçbiriyle aynı değil.biraz daha açıklarsanız iyi olur.yoksa ben bu küple uğraşa uğraşa kafamı yiyeceğim.

küpün bi yüzünü tek renk yapabiliyorum. sizin çektiğinz fotodaki üst yüzey tek renk ve tek renk olan yüzeyin altındaki ilk sırada tek renk ama benim yaptığımda tek renk olan yüzeyin hemen altındaki sıra tek renk olmuyo.. hani B aşamasının sonucunda oluşan şekl gibi olmuyo .. ne yapmam gerekiyo?

2.Bölümün 11.resmi ver son resmini yapadım.Nasıl yapıcam yardım edebilirsen sevinirim...

tek yüzeyi tamamlıyorum fakat yanlardaki T şekli gibi olan kısımları oluşturamıyorum. yardımcı olur musunuz. gerçekten bu işi çözmek istiyorum. çok merak saldım

tek yüzeyi tamamlıyorum fakat yanlardaki T şekli gibi olan kısımları oluşturamıyorum. yardımcı olur musunuz. gerçekten bu işi çözmek istiyorum. çok merak saldım

Millet C ye kadar geldiyse ben beceremiyorum.Ya sabır.

Ben artıyı yapamıyorum

Artı olmuyor bende bide A4 te kırmizinin altinda gosterdiği gibi mavi yok bu bisey değistirirmi

Artıyı yapamıyorum. Nasıl yapıcaz acaba yardımcı olabilir misiniz?

B3 hareketinde bir yanlışlık var herhalde olmuyor.

Arkadaşlar bende her yaptığımda yanlışlık var diyordum ama yok.
Verilen işaretleri uygularken küpün hangi yüzü size bakmalı dikkat edin..
Benim sorunum renklerim c1deki gibi değil ne olacak?

T şekli olmuyor lütfen yardım edin

ya aynı hareketi kendim yaptım sayfaya baktım hareketleri yaptım bozuldu garip bi şekil çıktı.

Hiç açıklayıcı deil hiç ama hiç işe yaramadı

çok güzel ve açıklayıcı,epeyice yardımcı oldu. Fakat C kısmındakiler benim küpüme uymuyor,yardımcı olabilir misiniz? (C1 in sağı ile solu yer değiştirmiş halde)

kardeş eğer parçaların konumu bu şekilde ise demişsinde ya değilse napcaz

Yardııııım lütfeeeeeen... (bu adımlar sayesinde küpü çözdüm, çok teşekkür ederim) ama şöyke bir durum var, küpü sadece bir kez çözebildim çünki ilk artı yapıyoruz ya hani, o artıyı yapıyorum ama yan yüzler alt alta 2-2-2-2 denk getiremiyorum.... kk ve yy oluyo mesela (artının uzantıları) ama diğer iki yüz sb ve bs oluyo... eminim çok basit bir yer değiştirme yöntemi vardır ama ben bulama dım.... lütfen yardım edermisiniz... eğer çözmek için o ilk adımdaki artıyı doğru biçimde yapabilsem, kalanını yapabiliyorum...

ya hocam benim küpümle sizin küpünüz aynı konumda değil

lütfen yardim edin üst tarafi tek renge getirdim uzantilarim da ayni renkte ama iki kösemin yeri yanlis onlari nasil degistirebilirim :(((

ben artıyı yaptım rengide oluşturdum yalnız diğer kızmı olmuyo bnde

c1 ve c2 hamlelerini yaptığımda muhakkak başka bir renk bozuluyor arka tarafta. bunun nasıl bir çözümü var ?

Anlatiminiz bana garip geldi.hep kup bu sekildeyse uzerinden bi yol cizmissiniz.bir suru sekli var bunn ayni olamazki.ilk asamada artiyi olusturdugumuzda ve kose renkleri uygun oldugunda sag alta+ alt sola+ sag uste+ alt saga algoritmasini goremedim mesela.ben sadece 3. Kismin son algoritmasinda bi hata yapiorum su an.bastan bakayim dedim ama anlamak zor acikcasi

Anlatiminizda cidden eksikler inanilmaz.ilk arti yaptik diyelim.koseler neye gore nereye nasil oturmali.mesela kose parcalari oygun yerdemi degilmi.algoritmasi nedir.cogu eksik.yeni baslayanlar nasil yapicak bu anlatimla.yani bi kare var kupun fotosunu cektiginiz.3 farkli acidan cekmis bu haldeyse bunu yapioruz demissiniz.sandimki her yonuyle nasil hareket mekanizmasi gelistiririz onu gosteriyor sadede gelicek.ama biraz assagi indigimde damdan duzer gibi bitirmis oldugunuzu gordum.sizce bu anlatim cidden yeterlimi

:) ilk yuzey bittiginde ters cevirmeden yapiyosunuz sanirim siz.ya milletin lafasini bari karistirmayin anlatamiycaksaniz dimi ama.bosuna bakmisim sayfaniza

:) ilk yuzey bittiginde ters cevirmeden yapiyosunuz sanirim siz.ya milletin lafasini bari karistirmayin anlatamiycaksaniz dimi ama.bosuna bakmisim sayfaniza

Anlatiminiz bana garip geldi.hep kup bu sekildeyse uzerinden bi yol cizmissiniz.bir suru sekli var bunn ayni olamazki.ilk asamada artiyi olusturdugumuzda ve kose renkleri uygun oldugunda sag alta+ alt sola+ sag uste+ alt saga algoritmasini goremedim mesela.ben sadece 3. Kismin son algoritmasinda bi hata yapiorum su an.bastan bakayim dedim ama anlamak zor acikcasi

aynn bir saga 2 sola seklinde ablatsa

aynn bir saga 2 sola seklinde ablatsa

Artiyi yaptim bir yuzeyi yaptim gerisi neiye gelmiyor

Kb ama bok gibi anlatiyosun bisey anlamadim sen git yogurt ye be adam kafan calismiyo anlatmayi bilmiosan git lan

Ya ben yapamiyom birsuru video izledim ama benimki olmuyor sizinki gibi....

Sağa ve sola döndürme işini videoda gösterirseniz sevinirim

Sağa ve sola döndürme işini videoda gösterirseniz sevinirim

T yapamayan varsa renkleri rastgele yerleştiriyordur mesela mavi yapıyon alt taraf turuncu oraya mavi-turuncu gelecek köşeler de aynı

Aynen resimdeki gibi oldu. Hadi diğer böşüme

Artı yapiyorum renkler uyusmuyor o artiyi guzelce anlatin yav

Artı yapiyorum renkler uyusmuyor o artiyi guzelce anlatin yav

Sikecem böyle kübü benim küp kör düğüm olmuş 1.hareketteki hiçbir resme uymuyor.

İlk defa bir küpü yaptım yıllardır hayalimdi desem:))tabi iki günümü aldı nerdeyse özellikle ilk baştayı artıyı yapmak işkence gibiydi:))ama artık alıştım kısa sürede yapabiliyorum:)) teşekkürler;)

Abi her şey tamam bir eksiğimnvar o da ne C1de ne de C2de var. Soyle ki ben kirmiziyi kendime dogru alip, yesili sagimda biraktigimda 2. Satirdaki tek eksiklik şu oluyo: kirmizinin yerinde yesil, yesilin yerinde kirmizi var. Yani o en kucuk kup parcasi yan duruyo. Ne yapacagim simdi? Acil celap nolur

Evet bende de aynısı

Yusuf.selat@dhl.com hocam buradan detayli bilgi yollayabilirmisin? Simdiden tesekkürler

Merhaba C kısmını yaparken küpüm bu şekilde kaldı ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun http://www.imgim.com/1509915548351866335584.jpg

abicim daha bugün girdim 5 kez yapıp bozdum

Kusura bakmayın ama ilk defa yapan birisi için hiç açıklayıcı değil .

Bendede aynısı oluyor.Eğer yapmayı başardıysan buraya yazar mısın çözemedim gitti şu küpü

___Kusura bakarız, son derece basit ve o derece açık anlatmış BabaMonk. Hakkını yemeyin. Tek kelime kaçırmayın diye kırk kere uyarmış, resim çekmiş üstüne çizmiş, video çekmiş daha ne olsun. Ellerine sağlık. Kim bilir kaç kişiyede öğretmiş.
___Denedim, aynen anlattığı gibi oluyor. Tarif doğru, takılan takıldığı yeri yazsın. Güzel topluluk, güzel konu, güzel tarif, sahibi de heralde güzel adamdır...

Bu yorum yazar tarafından silindi.

BabaMonk mavi rengi seçmiş,siz sarı rengi seçmişsiniz... Hiç mahsuru yok. Resme göre + ve köşeler bitmiş. Orta sıradaki kırmızı-Yeşil kenar tesadüfen Yeşil-Turuncu kenarın yerine girmiş, Oda diğeri yerine. BabaMonk normal olarak en altta duran kenar nasıl yerine yerleşir onu anlatmış. Sizde resme göre en alt sırada size lazım olan kenarı bulamıyorsunuz malesef. Resimdeki pozisyonda c1 veya C2 hareketlerinden istediğinizi yapın Kırmızı-Yeşil kenar ın geleceği yere en alttan beyazlı bir kenar gelsin. Oraya ait olmayan bir kenarı oraya yerleştirince Yeşil-Turuncu kenar en alt satıra inmiş olacak. Onu yani Yeşil-Turuncu kenarı kendi yerinin altına getirip c1 veya c2 ile yerleştirince oradaki Kırmızı-Yeşil kenarda en altta inmiş olacak. Bu sefer Kırmızı-Yeşil kenarı kendi yerine c1 veya c2 ile yerleştirince C aşaması bitmiş olacak. Bir sonraki aşamaya geçeceksiksiz.

Bu arada mesaj göndereli bir yıl olmuş neredeyse... Resim felan yükleyip uğraştığınıza göre çoktan halletmişsinizdir. En altta görünce yeni mesaj sandım. Bu arada çok sayıda kötü mesaj gördüm, Arkadaşlar BabaMonk en basit yöntemi en güzel şekilde anlatmış. Renkler ve işlem sırası çok önemli. Tarifler doğru ve iş görüyor. BabaMonk'u dinleyin... "Yiğenlerime küp çözümünü nasıl öğretirim" diye ararken çareyi BabaMonk'un tarifinde, burada buldum. Sağolsun Varolsun.

Merhaba mavi renkleri artı yap demişiniz ama hiç mavi rwnkden başlamamıssınız ve bahsetmemişsiniz

BabaMonk tarifini mavi renk artı ile yapmış. Tüm resimlerde artı ve devamı maviye göre... sıra ile aşama aşama gitmeye özen gösterin sorun çıkmaz. Bir aşama bitmeden de diğerine geçmeyin. ilk resme bakın, Küpün yukarıdaki kenarının tam ortasın mavi. yâni o resme göre üst yüzey=mavi yüzey. Çünkü ortası mavi. O mavi ortanın üstü-altı-sağı-solu mavi olunca ARTI şekli yapılmış oluyor. Çaprazdaki köşeler, daha sonra Artı bittikten sonra yapılacak... 4 mavi köşe teker teker yerine gelecek. bittikten sonra yap

Nasıl anlamıyorsunuz aanlamıyorum ben 10 yaşında bir çocuğum ve yapmak 5 dk aldı

Aynen kendim ona uymuyor kendim yapiyorum onuda. Bozuyor

Karışmış küp daha çok karıstı🤣

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-