AÜ Proje Fuarı ve Yarışması 2012

Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi bu seneki "Proje Fuarı ve Yarışması" nı 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü düzenledi. Şahsım da Bilgisayar Bölümü'nün dış paydaşlarından olduğu için jüri üyesi olarak bu güzel ve anlamlı organizasyona ben de katıldım.


Mezun durumundaki öğrencilerin bitirme projesi olarak hazırlamış oldukları projeleri sektöre, biz sanayicilere sunduğu bu pazarda birbirinden başarılı projeler vardı. Diğer jüri üyeleri ile birlikte ilk üçü seçmekte zorlandığımızı ifade edeyim. Nitekim ilk üçe girenler ve sonraki üç arasında da çok büyük bir puan farkı yoktu. Öğrenci arkadaşlarımızın kendilerine ve projelerine güveninde herhangi bir sarsılma olmaması ve birbirleri arasında da "çekememezlik" olmamasını umarım. Proje yarışmasında dereceye girenler ve projeleri hakkında bilgi almak için tıklayınız --> http://ceng.anadolu.edu.tr/Duyurular.aspx?id=527


Aynı projeler iki gün sonra, biraz da iadei- ziyaret niteliğinde, Eskişehir OSB İş ve Ticaret Merkezi alanında bir kez daha görücüye çıktılar. Az buz değil 270 civarında proje sergilendi burada. Bölgedeki sanayicilerimizin ayaklarına kadar gelen bu projeleri ve çok taze bilgilerle donanmış olan yeni mezun insan kaynaklarını değerlendirdiklerini umuyorum. Lakin hemen orada bir kaç iş görüşmesinin olumlu bir şekilde sonuçlandırıldığı da duyumlarım arasında. EOSB'deki organizasyona ESOB Yön.Kur. Başkanı Savaş M. ÖZAYDEMİR ve Anadodu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Davut AYDIN da katılmışlar ve konuşma yaptılar.



Bundan sonraki etkinlikler için öğrencilere naçizane tavsiyem; projeleri ve posterleri hazırlarken ve sunarken empati kurmalarında, sanayici gözüyle bakmalarında yarar var. Posterlerdeki karmakarışık, aşırı akademik grafiklerin MATLAB ekranlarının yerine bu projenin sanayicinin/işadamının ne işine yarayacağını anlatmak daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde belki de çok işine yarayacak bir projeyi sadece anlatımın zayıflığı nedeniyle gözünden kaçırabilir. Bu durumda her iki taraf da kaybeder. Biz mühendislerin en beceriksiz olduğu konu da budur zaten: pazarlama! Yaptığı işi kendince ya aşırı iyi ya da işe yaramaz zannetmek. Halbuki yapılan işin teknik tarafı tüm işin sadece %20'sidir geriye kalan %80'i tanıtım ve pazarlamaktır. Yine çıktı karşımıza pareto kuralı... Projeyi hazırlayan ve sonrasında da iş hayatına atılacak meslektaşlarıma tavsiyem budur. Projelerini, yaptıkları işi karşısındakinin gözüyle görebilmek, ona göre hazırlayıp sunmak ve tanıtımını iyi yapabilmek. Ha derseniz ki akıl veriyorsun da kendin yapıyor musun diye; e dedik ya başta ben de mühendisim. (Trust me I'm an engineer)

Selam ve saygılarımla...

Ö.YILDIZ / 01 Haziran 2012 Cuma


İlgili haberler:
http://e-gazete.anadolu.edu.tr/ayrinti.php?no=11311
http://e-gazete.anadolu.edu.tr/ayrinti.php?no=11312
http://www.sonhaber.com.tr/guncel-haberler/projeler-sanayicilerle-bulustu-h1552.html

1 yorum:

Çok güzel bir yazı olmuş hocam elinize sağlık

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-