Buyrun tenekede tavuğa


Herkes yapar da biz denemeden durur muyuz? Biz de yaptık bir teneke kebabı. Mayıslar'daki akrabalarımızın sebze bahçesinde tavuğumuzu kazığa oturttuktan sonra temiz bir tenekeyi tavuğa temas etmeyecek şekilde üstüne kapattık. Tenekenin oynamaması, altından veya delik herhangi bir yerinden hava almaması işin püf noktası. Bunun için üstüne ağır bir taş konulması iyi olur. Tenekenin etrafına dizilmiş odunları tutuşturduk.



 


Daha sonra ateşi çalı çırpı ile besleyerek tavuğumuzu hafif hafif pişirdik. Eğer ateş güçlü gelecek olursa bir sopa vasıtasıyla yanmakta olan odunları tenekenin yanından uzaklaştırdık. Ateşin 40-50 dakika kadar eşit sıcaklıkla yavaş yavaş pişmesi gerekiyor. Tavuk tenekenin içinde kendi yağı ve suyunun buharı ile içten içe pişti.


Artık nihai ürünü görme vakti geldi. İşte hiçbir sos, baharat vs katkısı olmamasına rağmen kelimenin tam manasıyla nar gibi kızarmış tavuğumuz.



ve teneke kebabımızın aşçısı zafer pozuyla.


Tavuğun dışı nar gibi kızarmış içi de ağızlara layık biçimde güzelce pişmiş, yerken ağızda lokum gibi dağılıyor. Hayatı boyunca güneş bile görmemiş, doğru düzgün doğal yem yememiş, hatta zayıflamasın diye yürümesine bile izin verilmemiş fabrikasyon tavuklarla yapılan yemekleri yemekten benim gibi bir etçile bile gına gelmişti. Fakat tavuğu bu şekilde pişirince tadına doyum olmadı.

Ortada bronzlaşmış tenini göstermek üzere pozunu veren tavuğumuz, arka planda ise sabırsızlıkla bekleyen sofra halkı.

Bazıları tavuğun altına bir tepsi koyuyor. Tepsiye tercihe göre patates, domates, soğan, patlıcan vs. ilave ediyor. Tavukla birlikte sebzeler de pişiyor. Hatta tavuğun yağı suyu tepsiye aktığı için ayrı bir lezzet katıyormuş. Ben henüz denemedim, bir dahaki sefere inşallah.

Biraz araştırınca bu işin bir de özel fırını/sobası varmış. Bunu da görmüş olduk. Hatta Jeabert isminde bir uyanık “Papa Jeabert’s Chicken Cooker “ adıyla bu işin patentini de almış :
http://www.peterpeppers.com/As_Seen__on_TV/as_seen__on_tv.htm
Bu işin diğer isimleri:
  • Çingene tavuğu /  kebabı
  • Teneke kebabı, Tenekede tavuk kebabı
  • Eşkıya tavuğu / kebabı
  • Kapama Tavuk / kebap
Bunlar da yazımızda rol alan tavuklar (fotoğraflar internetten alıntıdır):

 Blog yazımızın çekiminde yorulan tavuklarımız jakuzide dinlenirken...

Daha fazlası için şuraya bakabilirsiniz: http://fun.techotips.net/2011/05/funny-and-creativity/chicken-fun-food.php

Esen kalın.

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-