Mangal Çeşitleri - Kütükten Rus/Fin Usülü Mangal

Google Abi'ye "Mangal çeşitleri" diye sorunca 1 numarada çıkan www.babamonk.com blogumda kütükten yapılma mangaldan daha doğrusu ocaktan bahsetmesek olmazdı değil mi?

Bazı bloglarda Fin Usulü Mangal diye geçiyor ama yabancı sitelerde araştırdığımda ise kimi yerde Rus Sobası (Rusian Stove) kimi yerde de Fin Sobası (Finnish Hand Made Stove) diye bahsedilmiş. Artık kim kimden almış bilinmez, Yunanlıların bizim yoğurdumuzu, baklavamızı ve hatta dönerimizi indira-gandi yaptığı gibi...

Buyurun size başka bir pratik ocak/mangal karışımı bir el yapimi arazi tipi ısıtıcı:

Önce boyu, pişireceğimiz malzemenin miktarına göre olacak şekilde eli ayağı düzgün daha doğrusu üstü altı tesviyeli bir kütük bulunur.



Baltayla da olur ama zor olur varsa motorlu testereniz onu kullanarak pasta misali 6-8 eşit dilime bölünür. Fakat en alta kadar kesip de kütüğü tamamen ayırmamak lazım.

Yarıkların içine gazete kağıdı buruşturularak tıkıştırılır.



Daha sonra da bir kibrit vasıtasıyla bu kağıt tutuşturulur.


Gazete kağıdından sonra kütük de tutuşmaya başladığında tava üzerine konulur. Hatta içine malzemeler de atılabilir. Örnek fotoğraflar Ruslar (yada Finliler / Finlandiyalılar) tarafından çekildiği için muhtemelen yemeği domuz eti ile yapıyorlar fakat biz domuz yemeyiz. Onun yerine kurbanda ayırıp da derin dondurucuya atılan  dana ya da koyun eti çıkartılıp kullanılabilir.


Etler kavrulduktan sonra patates, soğan da ilave edilir..


Yemeğin hazır olup olmadığı kütükteki yanan kısmın boyundan da anlaşılabilir. Hatta bunun için önceden kütüğün üzerine bir cetvel çizilirse daha iyi olabilir. (Nasıl ama tam bir mühendislik çözümü değil mi?) Her neyse yemek de olmak üzere

Ahanda oldu bile. Yemeği bir kenara alalım. Fakat...


...fakat kalan ateşi ziyan etmemek lazım. Şöyle odun ateşinde demlenen çaya ne dersiniz, iyi gider değil mi?
Yahu bu adamlar ne bilsin çayın tadını. Koymuşlar koca güğümü su kaynatıyorlar. Hadi neyse o da lazım... Maksat ateş boşa geçmesin, zayi olmasın.

Görüldüğü gibi mangala, sobaya, ızgaraya gerek yok. kütüğün kendisi ayaklı bir ocak zaten.

Diğer mangal çeşitlerimizi de görmek isterseniz buradan buyurun:
1) Yaşasın, mangal sezonu açıldı...
2) Mangal çeşitleri - Elektrikli/Tüplü, Endüstriyel tipler
3) Mangal çeşitleri - Bahçe tipi, Dekoratif
4) Mangal çeşitleri - Akla ziyan tasarımlar  
5) Mangal çeşitleri - Katlanır - Taşınabilir
6) Mangal çeşitleri - Zorda Kalanlardan Yaratıcı Fikirler

Şu anda buradasınız --> 7) Mangal Çeşitleri - Kütükten Rus/Fin Usülü Mangal

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-