4. ArGe Proje Pazarı İzlenimlerim

Eskişehir ili inovasyon Stratejileri için Kapasite Oluşturma Projesi, kısa adıyla ESINKAP tarafından organize edilen 4. ArGe Proje Pazarı icin Eskisehir Anemon Oteldeyiz. An itibari ile ESO Baskanı Sn. Savas ÖZAYDEMİR acılıs konusmasını yapmakta. Dınlıyoruz. Gelısmeler az sonra...

İşte geldi...

Eskişehir İli İnovasyon Staretejileri için Kapasite Oluşturma Projesi (ESİNKAP) 4. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı(BEBKA) ortaklığında Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

 Eskişehir Sanayi Merkezi (SANGEM)’in organize ettiği Proje Pazarı, TÜBİTAK ve TTGV tarafından desteklenmektedir. 

Etkinliğe Vali Dr. Kadir Koçdemir, BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yrd. Talat Aydın, Vali Yardımcıları Nurettin Yücel ve Dr. Ömer Faruk Günay, Tepebaşı Kaymakamı Dr. Necdet Türker,  ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, TTGV Genel Sekreteri Dr. A. Mete Çakmakçı,  Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, çok sayıda kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, başta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesinden (AÜ) olmak kaydıyla çok sayıda akademisyen ve sanayiciler katıldı.

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş ÖZAYDEMİR
BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilecik Valisi Halil İbrahim AKPINAR

Eskişehir Valisi Dr. Kadir KOÇDEMİR

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yrd. Talat AYDIN
Bu sene yoğun başvurudan dolayı iki bölüm olarak geçekleştirilecek olan etkinliğin bu oturumunun konusu; Raylı Sistemler, Havacılık ve Otomotiv başlıklarını kapsayan “Ulaşım Sistemleri” oldu.  Son yıllarda ulaşım sektöründe yakalanan ivmenin, il sanayine olan katkısının sürdürülebilir olmasını amaçlayan bu etkinliğin temel amacı; yüksek katma değerli üretim yapabilmektir.


4. ArGe Proje Pazarından izlenimlerim: 

KTÜ 'nün MagLev (Magnetik Levitataion) demosu
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr.Ekrem YANMAZ'ın sunduğu Maglev (Magnetik Levitataion) uygulaması proje pazarının en ilginç ve dikkat çekici projelerindendi. Aşırı soğutularak süper iletken haline getirilen mıknatısın zemindeki süper mıknatısların üzerinde sanki bir sihirle havada yüzüyormuşçasına sıfır sürtünme ile hareket etmesi ilginç bir gösteri oldu. Belki hatırlarsınız Prof.Dr. Ekrem YANMAZ ve ekibinin bu projesi bir kaç ay önce "Trabzon'da oyuncak tren kalmadı" başlığı ile medyada geniş yer bulmuştu. (TIKLAYINIZ)

Fotoğraf Hürriyet Gazetesinin ilgili haberinden

Videosu aşağıda: (çalışmazsa şu linkte: http://www.youtube.com/watch?v=5-OSjhwGdjM)



ESINKAP Proje Pazarlarının renkli simalarından ve demirbaş katılımcılarından "Mucit İrfan" lakaplı Emekli İrfan GENÇER de proje fikirlerini burada sunma imkanı buldu. Kendisini çalışmalarından ve proje fikirlerini paylaşma ve sunmadaki medeni cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Kendisine ait web sayfası da şurada: http://mucitirfan.azbuz.com/

Proje Pazarlarının Daimi Katılımcılarından "Mucit" İrfan GENÇER

Dördüncüsü gerçekleştirilen proje pazarlarının bir diğer renkli ismi ve her zaman en az 6-7 proje sunumu gerçekleştiren Sn. Basri KÖSELER bu sene etkinlikte değildi. Gözlerimiz kendisini aradı, umarım herhangi bir problemi, sağlığında herhangi bir sorunu yoktur, heyecanından ve enerjisinden  de bir şeyler kaybetmemiştir.

---o--- ---o--- ---o---

Bu seneki etkinlikle ilgili olarak bir de küçük eleştirim olacak. Daha önce, projelerin sergilendiği gerçek bir pazar olan etkinlik bu sefer biraz sempozyum/seminer havasındaydı. Kurum, kuruluş ve özel şirketlerin sunularında kendi reklamları da bir hayli uzundu. Artık bu tür etkinliklerde kurum kurum ve kuruluşların defalarca dinlediğimiz sunularındaki reklam faslının hiç olmazsa Proje Pazarı'nın ruhuna uygun olarak biraz daha kısa olması  iyi olurdu. Çünkü proje pazarında bir proje ya da fikir sunulmalı; bu proje ve fikir için destek aranmalıdır kanımca. Projenin eksik olan tasarım/imalat kısmı için ortak-destek, maddi olarak sermaye ya da finansal ortak aranmalı. Sermayesi olanlar, imalat altyapısı olanlar projede gelecek görüyorlarsa talip olmalıdır. Bu sefer, özellikle akademik sunular son derece ağırdı. Detay formüllere, akademik terimlere gerek yoktu. Çünkü dinleyicilerin o formüllerle ve tekniklerle ilgili herhangi bir beklentisi yok ki! Firmaların sunuşlarındaki teknik ayrıntılara da gerek yoktu. Doğrudan proje anlatılsa, burada bulunmakla ne hedefleniyorsa o aktarılsa daha iyi olurdu. ( Sermaye, tasarım, imalat, iş gücü, pazar, alım-satım, tanıtım, teşvik, vs)

Özellikle büyük kurum ve kuruluşların sunuş için kürsüde değil de  "Ağır Abi" olarak dinleyici koltuklarında oturuyor olması daha uygun olacaktır. Bu pazarın özellikle de KOBİ'ler, Teknokent firmaları için bir fırsat olduğu hem büyükler hem de KOBİ'lerce  göz ardı edilmemelidir.

Şahsi fikrimce bundan sonraki Proje Pazarları da böyle devam ederse maalesef diğer sempozyumlardan farkı kalmayacaktır ve diğer tüm etkinlikler içerisinde farklı bir yere sahip olan ESINKAP Proje Pazarları amacından saptığı için etkisini ve cazibesini kaybedecektir.

Selam ve saygılarımla.



0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-