YANDEX'in 404 Hata Sayfası Ürkütüyor


Şu meşhur rus arama motoru www.yandex.com.tr yi de kullanmaya başladım google'a alternatif olarak. Çünkü Google sahip olduğu güçten olsa gerek, yapmış olduğu burnu büyüklük uygulamaları ile zaman zaman canımı hakikaten fena halde sıkmakta. Daha önce de bir yerlerde yazmıştım, yaptığı bazı uygulamalar hiç yakışmıyor Google Abi'ye. Mesela benim yaklaşık 2.5 - 3 yıllık ömr-ü blogumda AdSense'den  kuruş kuruş biriken yaklaşık 30 USD'ye el koymuştu geçenlerde hile yaptığım gerekçesi  ile.  Hem de hiç bir açıklama yapmadan. Bir de hilekar damgası vurdu namıma... Ben o damlaya damlaya biriken kuruşlarla yıllık 200 USD'den fazla tutan alan adı kiralama (domain name registration) masraflarıma katkı sağlamaya çalışıyordum... Her neyse; dediğimiz gibi ne de olsa Google Abi 'miz.

Zaman zaman Google'a sadece arama motoru olarak değil diğer hizmetlerine de alternatifler çıktığında merakla bekliyorum ve deniyorum. Altavista, Lycos, vb. çoktan tarih oldu, Bing, Yahoo sürünüyor. Fakat şu Yandex fena gitmiyor hani. Google Map'a alternatif bir uygulaması var, Gmail benzeri yandex mail'i de... Görsel arama bölümü de fena değil. İyi gidiyorlar anlayacağınız, zaten Rusya'da google'a fark yapmış durumda. Öyle böyle değil 8 Milyar USD'lik değeri var yandex'in. Bizde acaba kaç tane fabrika bu kadar değerli?

Bu sabah kendime buradan bir-iki tane e-posta hesabı açtım. Başkaları benim kullandığım mahlasları (nickname) almadan hızlı davranıp da ben alayım dedim ama ne fayda, çoğu kapılmış bile.



Yukarıdaki görselde 60 saniyede Yandex tanıtılıyor. Sağlam bir altapı...

Yandex'i incelerken kendi sayfaları içinde bulunamayan bir yere denk geldiğimde aşağıdaki gibi 404 hataları verdi  (Google--> 404 çok meşhur bir hata kodudur. page not found error. Yandex --> 404 hata görselleri)


Adamların esprileri ürküttü beni. Baksanıza aşağıdaki ekran görüntüsüne. Bir sayfa aradık yandex'in kendi sayfaları arasında, hemen ÇOK GİZLİ dedi ve ilave etti:


ÇOK GİZLİ
Yandex'in gizli belgelerine eriştiniz. Bu sırları bilenler ara sıra, sırasıyla, sırra kadem bastı.
Bu gizli bilgi, bulgu ve belgelere tekrar tekrar erişmek isterseniz (hani lazım olur) size birkaç önerimiz var:





Bu da değişik bir felsefi yaklaşım. Biraz daha az ürkünç, şizofrence:
Bu Sayfa Aslında Yok
Şu anda okuduğunuz sayfa gerçekte bulunmamaktadır. Hatta, aslında şu an bu yazıları da okumuyorsunuz.
Hiçliğin kıyısındaki gezintinize devam etmek için şunları deneyebilirsiniz:





Yandex'in menşei Rusya olunca, Rusların da şimdi FSB ve SVR olan eski  KGB  gibi çok meşhur bir haber alma teşkilatı olunca insan korkmuyor değil. Yani bir sayfaya girdik hafif yollu tehdit edildik. Hani ben korkmam da çoluk çocuk var şimdi, ne olur ne olmaz...





0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-