Daha yolun çok başındasın SunAtolia...


"Yolun açık olsun SunAtolia" demiştik 22 Ağustos 2011 tarihinde. O zaman Avustralya'ya uğurladığımız SunAtolia taa uzaklara, dünyanın öte yanındaki kıtaya gitti. Gidip orada durmadı bir uçtan diğer uca zorlu bir yolculuk yaptı ve geri döndü.

SunAtolia bitiş noktasında Türk bayrağıyla

Oraya piknik gezmesine değil World Solar Challenge 2012 yarışına gitti bu araç. Bu yarışa dünyanın bir çok ülkesinden 37 takım katıldı. 3000 km'lik yolla kuzeyden güneye kıtayı aşarak gerçekleştirilen bu uzun ve zorlu yolculukta büyük bütçelere ve ileri teknolojiye sahip ülkelerin takımları ilk sıraları paylaştı. 99 plaka numaralı Sunatolia ise toplamda 1675 km'lik yolu tamamlamak suretiyle 23üncü oldu.
Yarışın genel haritası
Aynı yarışta İstanbul Üniversitesi'nin 2765 km ile 8inci olan SOCRAT'ını ve 2263 km ile 14üncü olan Sakarya Üniversitesi'nin SAITEM'ini de gönülden tebrik ederim bu vesile ile.

Tüm resmi sonuçlar burada --> TIKLAYINIZ <--


Her yarışmada en büyük hedef dereceye girmek ve hatta birinci olabilmektir elbet. Fakat bu tür yarışmalarda yarışı tamamlamak da önemli bir başarıdır. Kendi memleketinden binlerce kilometre uzakta; havası farklı suyu farklı, taşı toprağı, bitkisi, hayvanı, insanı farklı; dili ters, yolu ters koskoca bir kıtayı bir uçtan bir uca geçebilmek cesaret ister. Arazi araçları bile zorlanırken kıt imkanlarla kendi tasarladığın, kendi ürettiğin güneş enerjisi ile çalışan ve hiç bir konforu olmayan bir araçla bir kıtayı geçmek hiç de kolay olmasa gerek.


İşin içindekiler bilecektir, bu tür işlerde tek zorluk teknik olsa keşke... En başta kendi yakınındaki bürokrasiyi aşacaksın, sonra milleti ikna edeceksin; destek bulacaksın hem maddi hem de iş gücü olarak. Dışarıdan konuşmak kolay, herkes eleştirir de "gel ucundan tut" deyince etrafında kimse kalmaz; zordur bu işler, özveri ister...

Hadi tasarımını yaptın; rica minnet gece gündüz çalışarak ürettirdin, hazır ettin aracı başkaları Porsuk boyunda gezerken avare avare; bu PDF dosya değil ki maile ekleyip de gönderesin! Yolda gider ama resmen trafiğe çıkamaz, kolay değil bu aracı trafikte kullanmak. Paketledin yükledin kamyona diyelim; kolay mı gümrükten geçirip kargoya vermek, bir de karşıdan almak "ahh Muhsin ah, kulağın kaşınsın e mi!" Daha yarış alanına bile varamadık henüz değil mi? Kolay değil demiştik zaten başta. Dışarıdan bakan sadece yoldaki yarış kısmını görür işte diğer taraflarını bilemez.

SunAtolia nakil edilirken


Bu işte pek bilinmeyen bir zorluk daha vardır o da yaptığın işin tanıtımını yapmak daha doğrusu yapabilmek. Elin yabancısı iyi tanıtım sayesinde bolca sponsor toplayıp yarışa tam destek bulurken Türkiye'de pek öyle olmaz. Web sayfası yaparsın hit almaz, sunuş yaparsın katılan olmaz. Resmi açılışa hep aynı kadro gelir, kendi kendine aynı şeyleri tekrar tekrar anlatırsın. Bir gayretle hemşehrilerimin de bu olaydan haberi olsun dersin "Bu reklamlar kime fayda sağlıyor?" derler. Bilmezler ki ancak tanıtım yaparsan destek bulabilirsin, bilmezler ki zaten o reklamların parası sponsorlardan çıkmaktadır. Reklam yapacaksın ki bir sonraki sene daha fazla sponsorun olsun, daha fazla gönüllüsü olsun bu işin. Boşuna mı yaptı İstanbul Üniversitesi o kadar reklamı. Açılışına Sanayi Bakanı bile geldi, ana haber bültenlerinde dakikalarca gösterildi, sanki Türkiye'yi temsil ediyor tek başına... Ama işin sırrı orada zaten, bakın web sayfalarına kimler sponsor olmuş bu takıma, kimler destek veriyor, bütçesi ne kadar. Bravo adamlara, zaten yarışmada iyi bir derece de yaptılar. Başta dedik ama değil mi "tek zorluk teknik olsa keşke" diye. İşin bu tarafları aslında daha önemlidir; yine çıktı karşımıza pareto kuralı.
Reklam Panoları


Son olarak; bu şehrin bir eseri, bir bakıma hemşehrimiz olan SunAtolia hafta sonu ESPARK'taydı. Araç Eskişehir halkına tanıtılırken meraklılarına da Anadolu Güneş Takımı (Anadolu Solar Team) tarafından araç ve yarış hakkında bilgiler verildi. Aynı mekandaki fotoğraf sergisi de tüm yarışı özetliyordu. Halkın ilgisi de oldukça fazlaydı. Bu tanıtımın meyveleri seneye toplanır umarım. (Meyveler=gönüllü çalışan + tasarımcı + üretici + sponsor + en azından engel olmayan, bürokrasiyi azaltan insan + daha fazla bilinirlik + farkındalık +... )

Peki bu işe neden girişilir? Bu projede yer alan öğrencilere ilave not mu veriliyor, hayır. Öğretim görevlilerinin ekstradan avanta(s/j)ı mı var, ona da hayır. Tek amaç Avustralya'yı mı görmek, emin olun değmez.  O halde bunca çile bunca sıkıntı niye? Yine ben cevap vereyim kendimce;  "Eğer gitmişseniz ESPARK'taki tanıtıma, oradaki Anadolu Güneş Takımı üyelerinin gözlerinin ışıltısında, bakışlarındaki haklı gururda bulabilirdiniz yanıtı; başka bir neden aramaya gerek yok..."  

Yolun açık olsun SunAtolia. Yolun daha çok başındasın; yok yok 1675. km'sindesin, yarılamışsın sayılır. Unutma ki kalan yol sadece km hesabı ile ölçülmüyor. Buna rağmen önün açık, gideceğin daha çok yol, göreceğin çok yer var.

Tebrikler ve başarılar...



Kaynaklar:
http://www.worldsolarchallenge.org
http://www.anadolusolarteam.org
http://www.flickr.com/photos/globalgreenchallenge/6262489140/
http://www.porsukekspres.com/
http://www.trthaber.com/haber/bilim-teknik/sunatolia-turkiyeyi-temsil-edecek-6817/
http://itugae.com/

CAUTION - Solar Vehicle Ahead !

2 yorum:

Avustralya'da yaşıyorsun, böyle bir yarışma yapılıyor, 3 tane Türk harikası yarışda yer alıyor ve sen bunu bloglardan okuyorsun. Yuh yani bana. Konsolosluk genelde bu tür organizasyonlarda duyuru yapardı ama bunu es geçti herhalde. Neyse bende resimlere bakayım bare. Evde normal TV de seyretmiyoruz ki hep çocuk programları! Haberimiz olmadı yani...

Merhaba, bu yazınızdan ve bu konuya dair ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. Anadolu Güneş Takımı üyesi olarak anlattığınız zorlukların daha fazlasını yaşıyoruz ancak yenilenebilir enerji konusunda farkındalığımızı arttırmamız ve bu konuda çalışmalar yapmamız gerekli. Bizde bu konuda çalışan gençler olarak Eskişehir halkına ulaşmaya çalışıyoruz etkinliklerimizle. Burada size güzel bir haberde vermek istiyorum 09-15 temmuz 2012 tarihleri arasında yapılan Tübitak Formula-G yarışmasında Sunatolia adlı aracımız ikinci oldu, Anadolu Güneş Takımı olarak üçüncü kez Türkiye ikinciliğinin halkı gururunu yaşamaktayız.Bizi facebook adresimizden takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-