“Türkiye’de Raylı Sistemlerin Geleceği” Semineri

Türkiye’de Raylı Sistemlerin Geleceği” Semineri 24 Ocak 2012 tarihinde İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenmiştir. Ben de işimin gereği olarak oradaydım...


Ulaştırma Bakanlığı Bakan Danışmanı Prof. Dr. Metin Yerebakan konuşmasını yaparken

Seminerin açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki hızlı demiryolu çalışmalarının ardından demiryollarına gerekli ilginin gösterilmediğine, ikinci plana atıldığına dikkat çekti. Avdagiç, konunun ‘milli dava’ haline getirilmesi gerektiğini belirterek, özellikle büyük kentlerdeki metro-tramvay çalışmalarıyla birlikte raylı sistem taşımacılığının gelişim gösterdiğini söyledi. Avdagiç, şöyle konuştu: “Büyük bir fırsat karşımıza çıktı. Ülkemizdeki yan sanayicilerin büyük çoğunluğu, ülkemizde üretilecek tramvay, lokomotif veya vagon için malzeme üretip tedarik edebilecek kapasite ve yeteneğe sahip. Bu üretimler, ihracat potansiyeli içerdiği için diğer pazarlara dönük imkanlar da sağlıyor. 2023’e kadar Türkiye’nin yaklaşık 5 bin 500 metro ve tramvay setine ihtiyacı olduğu, bunun mali olarak 18-20 milyar dolar civarında bir potansiyel oluşturacağı tahmin ediliyor. Lokomotifler, vagonlar, bunların yenilenmesi, yenilerinin tamamen yerli üretim ile yapılması projelerini de eklediğimizde bu potansiyel rakam çok daha üst seviyelere çıkıyor. Bu anlamda yan sanayicileri nasıl bir fırsatın beklediği ortada.”

İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız ise, üretimlerde yerli sanayinin kullanılmasıyla istihdama da önemli bir katkı sağlanacağını vurguladı. Yıldız, böylece ülke ekonomisinin de destekleneceğini, cari açığı kapatmada fayda sağlayacağını, yerli sanayinin dünyaya açılmada destek olacağını dile getirdi. Yıldız, yerlileştirmeyle 14 milyon Euro’nun üzerinde kaynağın yurtdışına çıkışının da önüne geçileceğini kaydetti.

Raylı Ulaşım'da Yerli Üretim Neden desteklenmeli?

  • Yerli sanayiyi dünya piyasasına açmak.
  • Yerli tramvay, metro, konvansionel ve yüksek hızlı tren projelerine doğrudan destek sağlamak.
  • Yurtdışından alımı azaltmak.
  • Raylı sistemler üzerine çalışan yan sanayiyi teşvik etmek.
  • Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlamak.
  • İstihdama doğrudan katkı yapmak.
  • Cari açığı kapatmak.
  • Türkiye’ye know-how transferi yapabilmek.
  • Ekipman ve yedek parça maliyetlerini düşürmek.
  • Tedarik sürelerini kısaltmak.
  • Bakım ve onarım işlemlerinde yurtdışına bağımlılığı azaltmak.


İTO'nun resmi sayfasından ayrıntılarıyla okumak için tıklayınız.

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-