Ceviz ve Zeytinlerimin Budanma Zamanı Gelmiş...

ÖNEMLİ NOT: Burada anlatılanlar ceviz-zeytin budamasının nasıl yapılacağına dair bir ders niteliğinde değildir. Burada anlatılanlar benim kendi tecrübemdir. Doğrusuyla yanlışıyla bana aittir ve zararım da kendimedir. Lütfen yazımı okurken bunu aklınızda tutunuz.


Budama zamanı gelmiştir diye düşünerek çoluk çocuk doluştuk benim küçük Yaris'ime ve vardık köyümüz Mayıslar'daki ceviz-zeytin bahçesinin başına. 


Akşam elektrikler kesik olduğu için dersime çalışamamıştım. Bizim sıpalar ortalıkta gezinip börtü-böcük kovalarken ben bir kenara çekildim ceviz nasıl budanır okudum dersime çalıştım. Kullandığım kaynak, bundan 5 sene önce Düzce'den aşılı cevizleri almış olduğum yerin sahibi Selami BAYRAK'ın kitabı. Cevizler ve kitap hakkında ayrıntılı bilgi www.ceviz.com.tr adresinden temin edilebilir, sipariş verilebilir. (Araya reklam girmiş olduk. Eee o kadar da olsun, Türkiye'de ceviz yetiştiriciliğine bu kadar emek vermiş birisinin adını da burada anmış olalım)

Dersimizi bitirip işin teorisini öğrendikten sonra pratik yapmak üzere aldım elime budama makasını geçtim deneklerin başına. Hanımla beraber budadım ceviz ağaç(cık)larımı. Daha doğrusu hanım şunu şuradan kes dedi ben de kestim. "Nerede kaldı çalıştığın ders?" derseniz en önemli derslerden birinin hanımın sözünü dinlemek olduğunu daha birinci sınıftayken öğrenmiştim. İşin şakası bir yana göze hoş gözükmeyen, sıkışık kalmış, çok çatallanmış dalları budayarak ağaçcıklara biraz şekil verdik. Hasta, zayıf kalan, kurumuş dalları temizledik.



Geri planda görünen dağ, eteklerinde Sarıcakaya'nın bulunduğu Bozaniç Kayası. Bozaniç Tepesi diye de bilinir,  volkan çivisi olur kendisi.

Burada hangi dalları nasıl ve niye kestiğimi tarif etmeyeceğim. Zaten internette bol miktarda şekilli, grafikli hatta videolu anlatımlar mevcut. Internet ortamındaki en büyük sıkıntılardan birisi olan bilgi kirliliğine bir de ben katkıda bulunmak istemiyorum. Bunun yerine budama öncesinde ve sonrasında çekmiş olduğum fotoğrafları yan yana koyarak aradaki 7 farkı bulabilirsiniz. Hem kısa bir bulmaca molası vermiş olursunuz.







Ben budamayla uğraşırken OğulMonk kimi zaman su kanalındaki birikmiş yağmur suyuyla oynadı kimi zaman da ağaçtaki kola kutusuna sopayla vurarak düşürmeye çalıştı. Kola kutularını ve CDlerini, yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır ("Ceviz yetiştiriciliğinde CD'nin önemi" başlıklı yazım) kargaları ve sincapları cevizlerden uzak tutmak için bağlamıştım dallara. Fakat kutu ve CD leri bizim sıpalardan korumak için ne yapmak gerekiyor onu henüz bulamadım.
Küçük kızımın da uykusu gelmiş olacak ki babaannesi onu ayaklarında sallayarak uyuttu bu arada.


Cevizlerden sonra hızımı alamadım, bahçenin yukarı tarafında bulunan zeytinlere geçtim sonra da. Zeytin ağaç(cık)larımı daha önce hiç budamadığım için çalı gibi olmuşlar. Bir güzel budadım bu zavallıcıkları da. Traşını yeni olmuş delikanlılar gibi yakışıklı ve tertemiz oldular budamadan sonra.





Benim ellerim kalem tutmaya, bilgisayar kullanmaya alışık olduğundan hepi topu 20-30 ağaç(cık)ı budamama rağmen hemen su topladı. Zaten fidanların dibine gübre atarken belim tutulur, iki çapa yapsam elimin derisi kalkar. Olsun be BabaMonk işin güzel tarafı da bu değil mi? Amaç arada bir bilgisayar başından kalkıp doğaya çıkmak, toprağa basmak değil mi? Su toplayıversin ellerin, çizilsin derin. Isırsın keneler, kavuşmuyor düğmeler...



Sağlıcakla kalın...

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-