Patates söküm / hasat zamanı
Bu seneki sandıkta ve tarlada patates denemelerime Nisan ayında başlamışım. Patatesleri toprağa gömeli 5 aydan fazla olmuş. Bu süre zarfında Mayıslar'daki zeytin ağaçlarımın yanına gömdüğüm patateslerle fazla ilgilenemedim. Ne sulamasını ne de yabani otları çapalamasını gerektiği gibi yapamadım. Tam anlamıyla "Saldım zeytinliğe mevlam hayr'eyleye" durumu oldu anlayacağınız.
Patateslerin yapraklandığı dönemden bir kare
Tarla o kadar otlu ki patatesler arada kayboldu gitti, bir de üstüne üstlük gerektiği gibi sulama yapamadığım için zavallıcıklar kurudu. Toprak da fazla sert olduğundan zavallıcıklar pek gelişememişler, küçük küçük kalmışlar. Sulama eksikliğinden de yumruları da çatlak çatlak ve memeli oldu.
Zaten ayrık otları da büyümelerine müsade etmemiş ki, azıcık direnenin saplanmış kalbine mızrak gibi...
Mayıslar'daki bahçemize ektiğimiz patateslerden pek bir verim alamadık hiç olmazsa KüçükBahçem'deki sandıkları açalım da bakalım dedim.
Üst üste 2 sandık çıktığımız patateslerin yaprakları kuruyup döküleli bir hafta kadar oluyordu. Daha fazla beklemeye gelmez, bunlar da Mayıslar'dakiler gibi çürüyüp karıncalara yem olabilirdi. Fazla beklemeden eşelemeye başladım sandıkları.
Toprağı yoğurt kovası ile boşalttım, üst kattan hiç bir şey çıkmadı ama alttaki sandıktan 4-5 adet yumurta büyüklüğünde patates bulunca bir hayli sevindim.
Bir umutla ikinci sandığa sarıldım.
Bu sandıklarda da üst kat boş çıktı alt katta aynen ilk sandıktaki gibi 5-6 adet yumurta büyüklüğünde patates çıktı.
Bu sene patateslerden yana hiç iyi geçmedi sezon. Sandıklardan toplam 1.5 Kg kadar patates ancak çıktı.
Şunu da itiraf edeyim ki sandıkta patates üretmeyi iki senedir beceremedim. Sandık, patateslerin rahatça büyüyebilmesi için yeterli gelmiyor. KüçükBahçem'in bir kenarında yetiştirmek varken sandıkta sıkışıp kalmak pek mantıklı değil. Fakat yine de Sandıkta Patates yetiştirme yöntemi bahçesi olmayan ama balkonunda ya da terasında bir sandıklık yeri olanlar için uygun olabilir. Dikkat edilecek husus toprağın yumuşak hatta biraz kumlu olması ve katları hızlı çıkmamak. Üst üste çok kat çıkınca da alttaki köklere su ulaşmıyor dolayısıyla aşadağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi yumrular çatlıyor ve memeli oluyor.
Tabaktaki turp gibi şey de ne? Mor renkli tatlı patates mi yoksa? Çok yakında yine bu blogda!
-------------------*********-------------------
İkinci grup sandıkta bir de sürprizle karşılaştım. Burayı bir karınca kolonisi mesken tutmuş meğerse. Bir tek karıncayı bile incitmek istemem ama maalesef bu koloni yanlış zamanda yanlış yerde bulunuyormuş. Ben sandığı eşeleyince yuvaları bozulan karıncalar kaçışmaya başladılar. Yiyeceklerini ve yumurtalarını kurtarma telaşına düştüler.
Bir yandan da güvenlikten sorumlu karıncalar vücudumu sarmaya, buldukları açıklıklardan ısırmaya başladılar.
Nereden bilsin ki zavallı karınca bu adamın ne kenelere ne akreplere bana mısın demediğini. Ufacık bir karıncanın ısırığından ne olur ki...
Sağlıcakla...
0 yorum:
Yorum Gönder