EsEs'imin Kuruluşunun 45. Yıl Dönümü 19 Haziran 2010

19 Haziran 2010, ES-ES'imin kuruluşunun 45. yıl dönümünde bir şeyler karalamasam olmazdı.

(www.eskisehirspor.org ve www.eskisehirspor.com adreslerinden alıntılarla hazırlanmıştır...)

Üç parlak yıldızın birleşmesinden doğan enerjiyle çakan kırmızı şimşek;
Anadolu'nun yıldızı, şehrimizin gururu, bizim sevdamız oldu.
Göz bebeğimiz Eskişehirspor'umuzun 45. kuruluş yıldönümü kutlu olsun...



Aşağıdaki fotoğraflar benim gittiğim bazı maçlardan...

EsEs-GS 4-2



EsEs-BJK 0-1

Bir taraftar...


Anadolu’ya şampiyonluk kupası getiren ilk şehir Eskişehir!

Örneğin 1940 yılında Gruplar Şampiyonu Eskişehir Demirspor ile Milli Küme Şampiyonu Fenerbahçe takımı Türkiye Şampiyonluğu için karşı karşıya geldi. Futbol otoriteleri Eskişehir Demirspor’a şans vermeyip, Fenerbahçe’nin antrenman havasında maç yaparak farklı galip geleceğini düşünürken 22-Eylül–1940 tarihinde Ankara 19-Mayıs stadında oynanan 0-0’lık maçın rövanşında Eskişehir Demirspor Fenerbahçe’yi 3-1 yenerek Türkiye Şampiyonu oldu. Bu maçın tarihi bir önemi ise, Anadolu’ya şampiyonluk kupasını getiren ilk ilin Eskişehir olmasıydı.


Asıl mesleği Teknik Ressamlık olan Selahattin Vapur, Başkan Aziz Bolel’in eskizlerinden yararlanarak amblemimizi hazırlamıştır. Armamızdaki 3 yıldız Akademi Gençlik, İdmanyurdu ve Yıldıztepe kulüplerini temsil etmektedir.

 Es-Es imizin ilkleri (Bu bilgiler şuradan alınmıştır)

   1. Milli Lig'in 1959 yilinda 8 İstanbul, 4 İzmir, 4 Ankara takimindan teşekkül ettiğini ve arada, maçlarını Ankara'da oynama kaydı üç il dışında 2. Lig'de şampiyon olarak 1. Lig'e çıkan ilk takımın Eskişehirspor olduğunu,
   2. Türkiye'de ilk uluslararasi futbol maçı naklen yayınının Eskişehir'den, Eskişehirspor-Dinamo Moskova maçından yapıldığını,
   3. 1971-1972 sezonunda, Eskişehirspor'un 63 gol attığını ve bunun 1. Galatasaray (34) ile 4. Beşiktaş'ın (28) attığı gol toplamından fazla olduğunu,
   4. 2000-2001 sezonu sonu itibariyle, galibiyeti mağlubiyetinden fazla 5 takımdan biri olduğunu, (242/230, digerleri, GS, FB, BJK, TS)
   5. Aynı tarih itibariyle, attığı yediğinden fazla 6 takımdan biri olduğunu, (761/739, diğerleri, GS, FB, BJK, TS ve Sarıyer)
   6. Eskişehirspor aldığında Beşiktaş'ın henüz Türkiye kupası (Federasyon Kupası) nı almamış olduğunu,
   7. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Kupası ve Başbakanlık Kupalarının üçünü birden kazanan 6 takımdan biri olduğunu, (diğerleri, FB, GS, BJK, TS ve Ankaragücü)
   8. Fethi Heper'in, Mikelli maçında attığı 4 golle, bir uluslararası karşılaşmada en çok gol atan Türk futbolcusu olduğunu,
   9. Eskişehirspor taraftarının 1967 de İngiltere kraliçesine İngiltere'de çiçek verdiğini ve İngiltere'de tedavi gören Eskişehirsporlu futbolcuya ilgi ve alaka istediğini, 40 yıl sonra 2008 de İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in Eskişehirspor'u sorduğunu,
  10. Taraftar bakımından Türkiyede ilk defa tribün şov yapan tek takımın Anadolunun göbeğinde Eskişehir adında bir Avrupa kenti olduğunu biliyor muydunuz?
  11. 1994-1995 sezonunda playof macında Konya'ya deplasmana 35000 taraftar götürerek dünya rekoru kırmıstır 



BOLEL VE ESKİŞEHİRSPOR

Eskişehirspor efsanesi olarak adlandırılan ve futbol tarihinde ikinci ligden birinci lige kurulduğu yıl geçebilen İngiltere’deki bir kulüpten sonar ikinci sırayı alan Eskişehirspor’un kuruluş ve başarılarında Aziz Bolel’in ve  yönetim kurulu arkadaşlarının payları oldukça büyüktür. Aziz Bolel bu konuda şunları söylemiştir.

“Çok iyi bir yönetim ve çok iyi bir takım kadrosuyla işe başladık. Çok büyük zaferler kazandık. Bu zaferin kurmayları bizler olabiliriz. Ancak ordusu da futbol kadrosu ve çok vefakar ve kahraman olan taraftarıdır. Onun için onları bizden önce ve başta anmak kadirşinaslığın çok olgun bir örneğidir.”

ESKİŞEHİRSPOR MARŞI

Kırmızı şimşekler çıktı sahaya
Bütün Eskişehir kalktı ayağa

Çekilsin sert şutlar, atılsın goller
Hepimiz sizlerden zafer bekler

Es Es Es
Ki Ki Ki
Eski Eski Es
Eskişehirden geliyor bu gür ses

Eskişehirspor bizim canımız
Zaferi şanımız, rengi kanımız

Çekilsin sert şutlar, atılsın goller
Hepimiz sizlerden zafer bekler

Es Es Es
Ki Ki Ki
Eski Eski Es
Eskişehirden geliyor bu gür ses

07-12-1977
Güfte : Aziz Bolel
Beste : Hüseyin Erbay

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-