"Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık"

[10 Kasım 2012 tarihinde güncellendi. İlk yayın tarihi 3 kasım 2010]

Bir yazım için internette tarama yaparken güzel bir fotoğraf buldum. Fotoğrafın büyük ihtimalle cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki bir Cumhuriyet Bayramı kutlaması sırasında çekildiğini düşünüyorum. [Cumhuriyetin 10. yılı kutlamalarında Uşak'ta çekilmiş. 10.11.2012] Çünkü kıyafetler, bayraklar ve maket top mermileri bana bu izlenimi veriyor.

Benim asıl dikkatimi çeken ise başka bir konu. Aynı fotoğrafı değişik sitelerde de incelediğimde 3 farklı sürümünün olduğunu fark ettim. [ Orijinal fotoğrafın taranmışı yazının sonundadır. 10 Kasım 2012'de eklendi]


Foto 1: Siyah-Beyaz

Birisi siyah beyaz olanı ki kanımca “aslına en uygun” olanı bu.  Diğer 2 sürüm ise renklendirilmiş olanlar. Siyah-beyaz olan ile aşağıdaki 2 numaralı fotoğraf arasında küçük bir fark gördüm. O da renkli olanda en sağda orta yaşlı bir adam görünmekteyken nedense siyah-beyaz olan dâhil diğer iki fotoğrafta yoktur.

Fakat benim dikkatimi çeken renklendirilmiş iki sürüm arasındaki daha önemli bir eksiklik.



 Foto 2: Daha kalabalık

Foto 3: Oynanmış.

Dikkat ederseniz renklendirilmiş olanlardan ikincisi yani 3 numaralı fotoğrafta, diğerlerinde solda yer alan kişiler ve Atatürk portresi photoshop ile temizlenmiş. Bir temizleme işlemi olduğu çok açık çünkü eğer “fotoğrafı sığdırabilmek için sol taraftan bir kırpma” yapılsaydı o zaman en soldaki adamın sağ omzunun üzerinde Türk Bayrağının bir parçasının görünüyor olması gerekirdi. Fakat adamın sağ omzunun üstünde bayrak yerine arazi görüntüsü kopyalanmış.

Peki, fotoğraf niye böyle bir işlemden geçmiş olabilir? Benim aklıma orijinal fotoğraftaki Atatürk portresini göstermemek amacıyla yapılmış olabileceği geliyor. Acaba çok mu fazla paranoya yaptım? Elbette kesin olarak bilemem ama Atatürk’süz fotoğrafın daha çok hangi sitelerde yer aldığına bakılırsa hele hele internet ortamında fotoğrafların hep başka sitelerden “aşırılarak” yayıldığı düşünülürse, “Neden olmasın?” diyorum.


Bu arada fotoğrafla ilgili ilginç bir de haber buldum:
2 Ocak 2007 Salı – Sabah Gazetesi
(http://arsiv.sabah.com.tr/2007/01/02/gun117.html )

Askere fotoğraf davası

Hülya KARABAĞLI - ANKARA
Cumhuriyet bayramlarında, orduevlerine asılan fotoğraf davalık oldu. Genelkurmay'a dava açan emekli General Zeki Güngör, fotoğrafın Uşak'ta çekildiği belirterek altındaki "Polatlı-1929'' yazısının düzeltilmesini istiyor.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Onursal Başkanı, emekli hâkim tuğgeneral Zeki Güngör, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının vazgeçilmezi olan "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" fotoğrafı için Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na dava açtı. Güngör, altında Genelkurmay Başkanlığı'nın "Polatlı 1929'' tarihli imzası bulunan fotoğrafın aslında Uşak'a ait olduğunu iddia ediyor. İlk duruşma 27 Şubat 2007'de. Fotoğrafla ilgili davayı TSK'dan emekli tuğgeneral Zeki Güngör açtı. Güngör ve eşi Yıldız Güngör'ün, Uşak'ta çekildiğini iddia ettikleri fotoğrafla ilgili duygusal bir bağları da var. "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" fotoğrafında, köylüler arasında yer alan, frak takım elbisesiyle öne çıkan ve 1933- 1934 yılları arasında Uşak Belediye Başkanlığı yapan Orhan Kamil Kabalak, Güngör'ün dayısı, eşi Yıldız Güngör'ün de babası. SABAH'a davayı değerlendiren emekli asker Güngör, Uşak için verdiği mücadeleyi anlatırken, "G. Kurmay'a belgelerle başvurdum. Fotoğrafın, Polatlı'ya ait olmadığını ve yanlışlık yapıldığını söyledim. Ama bir türlü hata düzeltilmedi. Sonunda dava açmak zorunda kaldım" dedi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Göngör'ün başvurusuna, "Sözünü ettiğiniz fotoğraf Cumhurbaşkanlığı arşivi kayıtlarında bulunmamaktadır. Anılan fotoğraf, bir kopya olup, üzerindeki tanım ve yıl Cumhurbaşkanlığınca konulmamıştır" yanıtı verdi. Fotoğrafla ilgili tartışmaya siyaset de taraf oldu. AKP Uşak Milletvekili Alim Tunç, davanın takipçisi olacağını söyledi.

09 Ocak 2010 tarihli Yeni Asır gazetesinden haberin devamı
(http://www.yeniasir.com.tr/KentHaberleri/2010/01/10/cumhuriyet_fotografi_polatlinin_degil_usakin)

ALİ ARASLI / ASIM PİLGİR (UŞAK)

Uşak'ı ziyaret eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan İle Belediye Başkanı MHP'li Ali Erdoğan arasında kısa süreli bir polemik yaşandı. Uşak'ın simgesi haline gelen ve Türkiye genelinde birçok resmi kuruma asılan "Cumhuriyeti biz böyle kazandık" adlı fotoğraf, tartışma konusu oldu. Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ı ziyaret eden YÖK Başkanı'na fotoğrafın seramik zemine basılı hali hediye edildi. Hediyeleşme sırasında aslen Ankara Polatlılı olan YÖK Başkanı Özcan, "Bu fotoğraf Polatlı'da çekildi" dedi. Bunun üzerine Ali Erdoğan, bu bilginin yanlış olduğunu savundu. Erdoğan'ın yanıtına şaşıran YÖK Başkanı, "Bu fotoğraf Polatlı'da çekildi diye bilinir" ifadesini kullandı. Başkan Erdoğan, fotoğrafın ilginç öyküsünü anlatınca iş tatlıya bağlandı.

Fotoğrafın öyküsü
"Cumhuriyeti biz böyle kazandık" pankartını taşıyan köylülerin fotoğrafı, Uşak'ın ilk fotoğrafçısı olan Hüsnü Kazım Özler tarafından çekilir. Fotoğrafta smokinli olarak görünen kişi dönemin Uşak Belediye Başkanı Orhan Kamil Kabalak'tır. Ancak fotoğraf daha sonraki yıllarda Genelkurmay Başkanlığı arşivlerine "Polatlı 1929" olarak kaydedilir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Onursal Başkanı, emekli hâkim Tuğgeneral Zeki Güngör, gittiği orduevi ve askeri tesislerde fotoğrafın kopyalarında "Polatlı 1929" yazısını görür. Zeki Güngör, fotoğraftaki Belediye Başkanı'nın öz dayısı ve eşi Yıldız Güngör'ün babası Kamil Kabalak olduğunu fark eder. Bu yanlışlığın düzelmesi için 2007 yılında Genelkurmay Başkanlığı aleyhine dava açar. Mahkeme kararı ile fotoğraf kaydı "Uşak 1933" olarak değiştirilir.

Bu da fotoğrafın Polatlı’da bir rölyefe işlenmiş hali. Rölyefin orijinal fotoğraftan bakılarak yapılması akla ve mantığa uygun olduğuna göre demek ki asıl fotoğrafta en solda gerçekten de birileri var, gerçekten de 3 numaralı fotoğrafta bir temizleme işlemi var… http://www.panoramio.com/photo/5451877



<--------------- 10 Kasım 2012 'de güncellenen kısım  aşağıdadır --------------->

"Elinde konuyla ilgili olarak, daha farklı hatta orijinal fotoğrafa sahip olan varsa yorum bırakırsa konuya açıklık getirmeye çalışırız."
Demiştik yazımın ilk halinde. Ziyaretçilerim eksik olmasın, blogumun en çok okunan yazılarından birisi de bu yazım. İlgi gösteren, okuyan, paylaşan ve yorum yapan herkese teşekkürü bir borç bilirim.

Yazıma konu olan fotoğrafa ilişkin olarak Sn. Hasan Hüseyin ÇAKIN'dan şöyle bir yorum aldım. Sizinle de paylaşıyorum. (Bir iki yerde imla hatasını düzelttim ÖY) Teşekkürler Hasan Hüseyin Bey....


Sayın BabaMonk,'Cumhuriyeti biz böyle kazandık' fotoğrafının Uşak'ta 1933 yılında Cumhuriyetimizin 10. yıl kutlamalarında Uşak Merkez'de Foto Hüsnü Kazım tarafından çekildiği netlik kazandı.
Şöyleki fotoğraftaki fraklı kişi dönemin Uşak Belediye Başkanı Kurtuluş Savaşı Gazisi Orhan Kamil KABALAK'tır. Solda araba üstünde bayrak tutan fötr şapkalı Kurtuluş Savaşı gazisi Belediye Encümeni ve Uşak'ın meşhur un değirmencilerinden İsmail SOFUOĞLU ve sağda iki bayrak arasında gür sakallı ihtiyar Çamurcu Kalfa (Çamurcu Usta) olduğu ailelerinde çıkan fotoğraflarla belirtmişlerdir.
Ayrıca fotoğraftaki kişileri araştırırken ailelerden birinde 2.ayrı bir pozda aynı yerde aynı pankartla çekilmiş bir fotoğraf daha bulunmuştur, bu fotoğrafta da Uşaklılar Cumhuriyetin 10. yılını davul ve zurnalarla kutlamaktadırlar...
Sizin bu sitedeki 1. siyah beyaz fotoğraf asıl orijinal fotoğraftır. Fotoğrafçı Hüsnü Kazım Özler'in Oğlu Coşkun ÖZLER ve bazı ailelerde bulunmaktadır. Bu fotoğrafın orijinalini tarattırıp FACEDE albümümde yayınladım. 
Ancak sizin orijinal fotoğraf sağından, solundan, alt ve üstünden kırpılmış durumdadır. Size şu bilgiyi de merakınızdan dolayı vereyim. Google'den 'Delcampe.net' yazın girin. Oranın [sitenin ÖY] arama yerine 'USAK-Turkey' yazıp girin. Uşak olarak alt apastrofunu yazmayın. 'Cumhuriyeti biz böyle kazandık' fotoğrafının orijinalini orada Uşak fotoğraflarında bulacaksınız. 
Bu Uşak'ta çekilen fotoğrafı yayınladığınız için teşekkür eder başarılarınızı dilerim. Uşak'tan sevgiler saygılar.


Sn. Hasan Hüseyin ÇAKIN'ın bahsettiği ve bir kaç siteye yükleyerek doğru fotoğrafın herkesçe bilinmesine katkı sağladığı fotoğraf aşağıdadır:



Esen kalın...

4 yorum:

Sayın baba Monk,''Cumhuriyeti biz böyle kazandık'' fotoğrafının Uşak'ta 1933 yılında Cumhuriyetimizin 10. yıl kutlamalarında Uşak Merkez'de Foto Hüsnü Kazım tarafından çekildiği netlik kazandı.Şöyleki Fotoğraftaki Fraglı kişi dönemin Uşak Belediye Başkanı Kurtuluş Savaşı Gazisi Orhan Kamil KABALAK'tır.Solda Araba üstünde bayrak tutan Fötr şapkalı Kurtuluş savaşı gazisi Belediye encümeni ve Uşak'ın Meşhur un değirmencilerinden İsmail SOFUOĞLU veSağda iki bayrak arasında gür sakallı ihtiyar Çamurcu kalfa (Çamurcu Usta) olduğu ailelerinde çıkan fotoğraflarla belirtmişlerdir.Ayrıca Fotoğraftaki kişileri araştırırken ailelerden birinde 2.ayrı bir pozda aynı yerde aynı pankartla çekilmiş birfotoğraf daha bulunmuştur,bu fotoğrafta da Uşaklılar Cumhuriyetin 10. yılını davul ve zurnalarla kutlamaktadırlar......Sizin bu sitedeki 1.Siyah beyaz fotoğraf asıl orijinal fotoğraftır,Fotoğrafçı Hüsnü kazım Özler'in Oğlu Coşkun ÖZLER ve bazı ailelerde bulunmaktadır.Bu fotoğrafın orijinalini tarattırıp FACEDE albümümde yayınladım. Ancak sizin orijinal fotoğrafı sağından,solundan,alt ve üstünden kırpılmış durumdadır.Size şu bilgiyi de merakınızdan dolayı vereyim.Google'den ''Delcampe.net'' yazın girin oranın arama yerine''USAK-Turkey''yazıp girin.Usak olarak alt apastrofunu yazmayın.Cumhuriyeti biz böyle kazandık Fotoğrafının orijinaline orada Uşak Fotoğraflarında bulacaksınız.Bu Uşakta çekilen fotoğrafı yayınladığınız için teşekkür eder başarılarınızı dilerim.Uşak'tan sevgiler saygılar.

Hasan Hüseyin Bey bizleri bilgilendirdiğiniz için bizde size çok teşekkür ederiz
Saygılarımla.

Nihayet aydınlandım sayenizde. Çok teşekkür ederim.
Face sayfanız varsa takip etmek isterim.
Face'de Huma Hatun
Selamlar

Elimde uc boyutlu 10.yil ato.tarafından yapılmış resim var bu konuda yardımcı olur musunuz.saygılarımla

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-