Çiftçiye yeni ürün alternatifi Latin Amerikalı tatlı patates

http://www.facebook.com/note.php?note_id=299537517073 adresinden alıntıdır.


Anavatanı Latin Amerika olan tatlı patates Türk çiftçisine hem sanayide hammadde hem insan beslenmesinde gıda maddesi hem de hayvan beslenmesinde önemli bir yem bitkisi olma özelliğiyle alternatif ürün olacak.



Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zihin Yıldırım, tatlı patatesin dünyada ekonomik öneme sahip olmasına karşın ülkemizde çok az tanınan bir bitki olduğunu söyledi. 2005 yılında TÜBİTAK destekli Ege Bölgesi'ne uygun tatlı patatesin genotipinin belirlenmesi projesi hazırladıklarını hatırlatan Yıldırım, 3 yıllık projenin başarıyla sonuçlandığını, genotipin tarla çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Yıldırım, bu proje kapsamında Peru'dan getirilen 12 genotip üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve yüksek verimli 2 genotip belirlediklerini kaydederek, "Ürün, besleyici özelliği ile hayvan beslenmesinde önemli yem bitkisi olabilir ve özellikle süt verimini artırabilir. İsteyen üreticilere fide verebiliriz. Tatlı patatesin üretimi kolay, maliyeti düşük. Türk çiftçisi için alternatif bir ürün olacak" dedi.

Ürünün, ismine rağmen bilinen patatesle uzaktan yakından bir ilgisi bulunmadığına dikkat çeken Yıldırım, "Sarmaşıkgiller familyasına mensup 4-5 metre kadar uzayan dallarıyla yayılıcı bir bitkidir. Patateste yumru şişmiş bir depo-gövde iken tatlı patates yumrusu bir depo-köktür. Latin Amerika kökenli bu bitki 5 bin yıl önce Güney ve Orta Amerika'da kültüre alındı ve 16. yüzyıl sonlarında Çin'e götürüldü. Çiftçiler tarafından közlenerek, haşlanarak kolaylıkla tüketilmesi ve ayrıca sap ve yapraklarının önemli bir hayvan besini olarak rağbet görmesi nedeniyle 17. yüzyıl ve 18. yüzyılda dünyanın diğer kıtalarına yayıldı" bilgisini verdi. Tatlı patatesin bu kadar uzaklara getirilmesinin Avrupalı gezginler sayesinde olduğunu belirten Yıldırım, "1930'lu yıllarda Kıbrıs üzerinden İskenderun ve Hatay'a getirilen tatlı patates bölge dışına çıkamadı. Düşük verimli tarım alanlarında üretilen tatlı patates yöre halkı tarafından yumruları haşlama ve közleme şeklinde çerez olarak veya yemek yapılarak tüketiliyor. Bu yörede oldukça sevilen tatlı patates bilgi eksikliği, yeterince tanınmaması, satış zincirinin olmaması gibi nedenlerle bölge dışına çıkamadı" açıklamasında bulundu.

Dünyada yaklaşık 133 milyon ton yıllık üretimi ile bitkisel üretimde 7. sırada yeralan bu bitkinin yumrularının nişasta ve alkol hammaddesi olarak önemli bir endüstri materyali olduğunu hatırlatan Yıldırım, bunun yanında insan gıdası yönüyle de geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, tatlı patatesin 120 milyon tonunun Çin'de yetiştirildiğini, gelişmekte olan ülkelerde üretim olarak beşinci sırada yer aldığını ifade etti.

Geniş ekolojik adaptasyon yeteneği

Beyazdan turuncuya kadar değişen renkte yumrulu çeşitlerinin mevcut olduğunu anlatan Zihin Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Yumrularda kuru madde yüzde 30 civarındadır. Toplam kuru madde yüzde 70 nişasta, yüzde 10 şeker ve yüzde 5 oranında protein içeriyor. Ayrıca yumrular önemli bir vitamin deposudur. Özellikle turuncu et rengine sahip yumrular provitamin ve C vitamini kaynağıdır. Taşıdığı diğer vitaminler B1, B2 ve E vitaminidir. Tatlı patatesin yeşil aksamı da yumruları kadar besin açısından zengin olup rağbet görüyor. Taze filizleri Japonya'da salata olarak sofraları süslüyor ve sebze olarak tüketiliyor. Bitkinin yapraklı dalları yaş, kurutularak ya da silaj şeklinde hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Buğday, çeltik ve kasavaya kıyasla bol miktarda enerji sağlayan bir üründür. Doyurucu özelliği, yüksek verim, geniş ekolojik adaptasyon yeteneği, yabancı otlarla iyi mücadele ederek iş gücünü azaltma gibi üstün özellikleri nedeniyle dünyada tropik, su-tropik ve ılıman bölgeleri içine alan 100'den fazla ülkede yetiştiriliyor."

http://www.facebook.com/note.php?note_id=299537517073 adresinden alıntıdır.

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-