Taşyününde (rockwool) Şeflera (Beş Parmak) Bitkisi Köklendirme



Yaprakları parmak şeklinde açıldığı için Beş Parmak ismi verilen ev bitkisinin yurtdışındaki diğer bir adı da Şemsiye Ağacı'dır. Araliaceae bitki grubuna dahil olup 200 kadar çeşidi olmasına karşın ülkemizde de en çok Schefflera arboricola türü evlerde yetiştirilmektedir. Yabancı dildeki yazılışının okunduğu gibi Türkçe Şeflera da denmektedir.


Yukarıdaki görsellerdeki şeflera bitkileri Prag Valisinin residansında bulunmaktadır. Fotoğraflar tarafımdan çekilmiştir. İnanmayan (niye ki!) şuradan kontrol edebilir--> Mayor's Residence

Burada  şeflera bitkisinin ne olduğunu, neye benzediğini kısaca tanıttıktan sonra taş yününde yaptığım yapraktan çoğaltma işlemini fotoğraflarıyla aktarmaya çalışacağım. Çoğunuzun bildiği üzere taş yünü, bitkilerin kolayca köklenmesini sağlayan çoğaltma (clonning) ortamlarından birisidir. Bazalt, kireç gibi kaya türlerinin yüksek sıcaklıklarda eritilmesi ve kalıplara püskürtülerek soğutulması ile yapılır. Gözenekli yapısı ile nemi tuttuğu, köklerin rahatlıkla hareket etmesini sağladığı için topraksız tarımda da kullanılır.


Daha önceki bir yazımda Çin'de getirttiğim üzeri yazılı dekoratif bir fasulyeyi taş yününde çimlendirmiştim.


Fotoğrafta da görülebileceği gibi, iyi bir köklendirme sağladığı için bizim veletlerin kırdığı bir şeflera yaprağını Cultilene marka taş yününe tabiri caizsa "saplayarak" köklendirmeyi denedim. Daha önce şeflera bitkisinin nasıl çoğaltıldığına ya da köklendirildiğine dair herhangi bir bilgim ya da tecrübem yoktu. Bu sitenin amacı denemelerimi paylaşmak malumunuz, bunu da deneyerek görmek istedim.


Taş yününde köklenmeye başladığını görünce bir saksıya aktarmıştım. Bitki tutmasaydı yaprakları teker teker dökülüyor; bu hala diri durduğu için merakıma yenildim saksıyı devirdim.

Henüz 2-3 ay kadar vakit geçmişti ki bizim şeflera yaprağının kökleri kabına sığamamış saksının şeklini almış. Köklerdeki toprağı silkeleyince kök oluşumu daha da net görünür oldu.



Merakımı giderdim, gördüm ki bizim şeflera yukarıya toprağın üstüne bir şey hissettirmeden saksının içinde iyice köklenmiş. Söylemeyi unuttum galiba, köklenmeyi desteklesin diye yaprağı önce Clonex Jel'e daldırıp taş yününe öyle saplamıştım. Bunun da olumlu etkisi olmuş belli ki.

Sonra nazikçe şefleramı yeniden saksıya yerleştirdim. Umarım zarar vermemişimdir ama ne yapayım meraklıyım işte dayanamıyorum, tutup tutmadığını anlamak için yerinden söküyorum. Rahmetli dedem de diktiği fidanları 2-3 gün sonra tutup tutmadığını anlamak için yerinden sökermiş. Bizde ırsi galiba..

Yeni sloganımız: 
"Bahçecilik hobi değil, tedavi edilmesi gereken bir takıntıdır. Tedavisi ise topraktadır..."


Yararlanılan kaynaklar:
.

6 yorum:

bitki bakımları konusunda verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederim

Ben hep deniyorum ama hiç tutduramıyorum neredeyse sefleramda dall kalmayacak olmuyor sorunun ne olduğunu açıklarmısınız lütfen bu arada dalla deniyorum ilk baharda da son baharda da denedim defalarça malesef sonuç neqatif

Şeflera git kimi yarıdan kestim direk toprağa diksem tutar mı acaba Lütfen acil yardım edin bana

Şeflera bitkisinin yarı gövdeden kestim yapraklarını temizledim direk toprağa diksem tutar mı acaba Lütfen acil yardım edin

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-