Pakistan'daki örümcek istilası


2010 yılın Haziran ayında aşırı yağışlar nedeniyle Pakistan'da Sindh bölgesinde bir sel felaketi yaşanmıştı. Selden dolayı 20 milyon kişi evinden yurdundan olmuş tarlarlarını, yaşadığı yerleri sular basmıştı.


Yaşanan sel felaketini sadece insanları etkilemedi doğal olarak. Bölgenin sular altında kalması ile yaşam alanları daralan milyonlarca örümcek ağaçlara sığındı. Ağaçlardaki örümcek ağları daha önce karşılaşılmamış inanılmaz görüntüler ortaya çıkardı.









Bu korkunç olayın bir de beklenmedik faydası olmuş bölge halkına. Sel sularının oluşturduğu bataklık ortamında üreme imkanı bulduğundan sayıları artan sivrisineklere karşı doğal bir denge oluşturmuş. Örümcekler sivrisinekleri yedikleri için bölgede sıtma salgınlarının da önüne geçilmiş doğal olarak.




Bir Tayland atasözünde dediği gibi:
Sular yükseldiğinde balıklar karıncaları yer, sular çekildiğinde ise karıncalar balıkları yer. Güç mutlak değildir; kimin kimi yiyeceğine suyun seviyesi karar verir.
Burada durum örümcek ve sivrisinekler olarak biraz değişmiş...


Kaynaklar:
http://allfromweb.net/invasion-of-spiders-on-trees-in-pakistan
http://www.milliontalks.com/topic/1435-spider-invasion-in-pakistan/
http://www.timeturk.com/tr/2011/04/18/pakistan-in-orumcek-agaclari.html

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-