II. Raylı Ulaşım Sistemleri Sanayicileri İş Birliği - Güç Birliği Toplantısı

II. Raylı Ulaşım Sistemleri Sanayicileri İş Birliği - Güç Birliği Toplantısı,  5 Aralık 2012 tarihinde İstanbul Ticaret Odası'nda gerçekleştirilmiştir.

Organizasyonunu Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) Kümelenmesi ve İstanbul Ticaret Odası'nın gerçekleştirdiği bu etkinlikte ele alınan konular:
1) Türkiye’de Raylı Ulaşım Sistemleri potansiyelini kullanarak yerli katkı oranının arttırılması,
2) En az % 51 yerli katkı payı şartı ile Çin CSR firması tarafından üretilecek olan 324 adet Ankara metro araçlarında hedeflenen yerli katkı payına ulaşılması,
3) Raylı Ulaşım Sistemleri ihalelerinde yabancılar için en az %51 yerli üretim şartının mecburi hale getirilmesi (offset) çalışmaları

şeklinde olmuştur.

Daha önceki benzer konudaki organizasyonlara göre çok daha fazla katılımcının ve firmanın ilgi gösterdiği bu etkinlik özellikle sektördeki ya da sektörde yer almak isteyen firmalar açısından son derece faydalı olmuştur.

Özellikle, büyük demiryolu ihalelerinde yerli payının arttırılmaya çalışılması önemlidir. Daha önceleri olduğu gibi yerli katkı payı deyince, örneğin uçak alınınca, taahhüt edilen ofset yüzdesini doldurmak için patates soğan almak şeklinde değil, doğrudan doğruya işin özüne yönelik olarak imalatın, tasarımın, işçiliğin vs. Türkiye'de yapılacak olması son derece önemli ve gereklidir.

Elbette böyle bir şart ortaya koymanın yanı sıra konunun takipçisi olmak da gereklidir. Taahhütün yerine getirilebilmesi için, yine yurtdışından getirilecek ürünlerin üzerine uyduruk bir Türk markası basarak Türk Malı'dır diyerek işe dahil etmek de doğru değildir. Bu tür davranışlar, bireysel zenginleşmeye yol açabilir fakat Türkiye'nin gelişiminin önüne de engel olur. Sonuçta doğrudan ya da dolaylı olarak herkes kaybeder, dünyadaki bu yarışta iyiden iyiye geride kalınır.

Nitekim bu etkinlikte bu konular önemle vurgulanmıştır. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Orhan AYDIN da konunun bizzat takipçisi olacaklarını ifade etmişlerdir.

Sn. Şekib AVDAGİÇ açılış konuşmasını yaparken

Sn. Yaşar Metin TAHAN, Bakanlığın Alt Yapı Yatırımları hakkında bilgi verirken

Sn. Orhan AYDIN konuşmasını yaparken

S. Ömer YILDIZ konuşmasını yaparken




Etkinliğe katılan firmalar, kurum ve kuruluşlar:

İstanbul Ticaret Odası
ARUS (Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi)
Ankara Sanayi Odası
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Alt Yapı Yatırımları Gen.Müd.lüğü
İstanbul Ulaşım AŞ
Bozankaya
Durmazlar
Rail Tur
CSR
EGO
Kayseray
TÜDEMSAŞ
Eskişehir Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi
OSTİM
RAYDER
TÜBİTAK
KOSGEB

Destekleyenler:
TCDD
TÜLOMSAŞ
TÜVASAŞ
TÜDEMSAŞ


İlgili linkler:
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi http://anadoluraylisistemler.org/
Eskişehir Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi http://www.rsc.org.tr/
İstanbul Ulaşım AŞ http://www.istanbul-ulasim.com.tr/

http://anadoluraylisistemler.org/tr/content/rayli-ulasim-sistemlerinde-en-az-51-yeli-katki/76

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-