İnovasyon Türkiye Fuarı İzlenimlerim

İnovasyon Türkiye 2012 Fuarı İzlenimlerim

Fuardan genel bir görünüm
Bu sene ilk kez düzenlenen İnovasyon Türkiye Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde 9uncu ve 10uncu Salonlarda devam etmektedir. 01-04 Kasım 2012 tarihlerinde büyük firmaların Ar-Ge ürünlerinin yanı sıra genç girişimcilerin geliştirmiş oldukları pratik icatları, özgün fikirleri de görebilmek mümkündür. Fuar aynı zamanda, fikri olup sermayesi olmayan genç girişimcilerle yatırım yapmak sermaye sahiplerinin buluşmasına da olanak tanımaktadır.


Sanayi Fuarın katılımcıları arasında TÜBİTAK, KOSGEB, Teknoparklar, Ar-Ge Merkezleri gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra, teknogirişim desteği almış KOBİ'ler, emekliliğinde boş oturmaktansa bir şeyler geliştirip, üretip patentini alan bireysel girişimciler de var. Fuarın en güzel tarafını da bence bireysel girişimciler oluşturuyorlar. Kendi ürünlerini tanıtmaya, ziyaretçilere duyurmaya çalışıyorlar. Tek amaç geliştirdiklerini satıp para kazanmak değil, örneğin bir okul yaptıracak olana patentini bedelsiz olarak devredecek mucitlerle de tanışmak mümkün bu fuarda.

Protokol sırası
Tüm protokol ve dinleyicilerin tavandaki camekana yansıyan görüntüsü.

Özetle fuarın amacı, firma ve kuruluşların kendi ar-ge merkezlerinde veya Teknopark, Tekmer gibi teknoloji merkezlerinde geliştirilmiş en ileri ve en yenilikçi projelerinin fuarın ziyaretçilerine tanıtımını yapmak; girişimci kurum, kuruluş ve iş adamları ile işbirliği ortamı sağlayarak hızla üretim safhasına geçirilmesine katkıda bulunmaktır.

Fuar  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türk Patent Enstitüsü’nün desteği ile organize edilmiştir. Fuarın açılışı İnovasyon Gurusu Prof. Lord Kumar Bhattacharyya ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN tarafından gerçekleştirilmiştir.

Prof. Lord Kumar Bhattacharyya açılış konuşmasını yaparken

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN açılış konuşmasını yaparken
Kurdele kesim töreni

Fuardan çeşitli icatlar...


Fuarın en çok ilgi gören icatlarından birisi olan Simitmatik. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin standında sergilenen bu otomat sayesinde simidimizi el değmeden ve sıcacık alabilmek mümkün. Bu cihazı düşünen, tasarlayan ve imal eden meslek lisesi öğretmenlerini ve öğrencilerini tebrik ediyorum. Ayrıca Bursa'ya okul yaptırmak isteyen bir hayırsever çıkarsa cihazın patentini karşılıksız verecek olmalarını da gönülden kutluyorum.
Simitmatik ve haberini yapmakta olan Kanal D muhabiri

Bir diğer ilgi çeken cihaz da lazer (laser) ile kumaş işleme ve kesme makinesi. Çeşitli tipteki kumaşın üzerine bilgisayar aracılığı ile girilen herhangi bir fotoğrafı kumaşın yüzeyini aşındırarak ya da delerek işleyebiliyor. Daha sonra da işi bitince kumaşın kenarlarını yine lazer yardımıyla makasa gerek kalmaksızın kesip çıkartıyor. Tüm bu işlemleri de saniyeler içerisinde gerçekleştirebiliyor.

Cihaz lazer ile kumaşa baskı yaparken. Çıkan duman rahatlıkla görülüyor

Ve blogumuzda da yer alan konulardan birisine gelelim . Bir çeşit mangal ya da kendi verdiği ismiyle "Marifetli Tel Izgara ve Mangal". Emekli Kimya Öğretmeni olan Sn. Süleyman ÖZER tarafından tasarlanmış, imal ettirilmiş ve fuarda sergileniyor. Patentini de almış Süleyman Hocam. Dikey Mangal'ın en büyük avantajı eriyen pişirilecek malzemenin dikine asılması sebebiyle eriyen yağların ateşe düşmemesi. Alttaki bir haznede toplanan yağlar ateşle temas etmediği için yanık kokusu ve duman oluşmuyor. Henüz malzemeyi otomatik olarak döndürme mekanizması olmasa da taktığımız şişleri elimizle kolaylıkla çevirmek mümkün. Biraz Tokat Kebabı mangalını andırsa da değişik bir tasarım. Ellerine, zihnine sağlık Süleyman Hocam'ın.

Marifetli Tel Izgara ve Mangal (Dikey mangal)
Bu arada tam yeri gelmişken hemen yazayım. Süleyman ÖZER hocam bu mangalı seri imalatla üretebilmek için; kendisine bir ortak, yatırımcı arıyor. Hiç olmazsa lisansını verecek. Yapmış olduğu patentli dikey mangalının yaygınlaşmasını istiyor. İlgilenenler için iletişim bilgileri:

Emekli Kimya Öğretmeni Süleyman ÖZER / 0 532 303 86 14

ORSTAN (Ocaklı Seyyar Tandır)

Süleyman Bey'in fuarda sergilediği bir diğer icadı da tandır ocağı: ORSTAN (Ocaklı Seyyar Tandır) Kuyu kebabının portatif olanı gibi düşünebilirsiniz fakat burada etler basınçlı su buharı ile pişmekte. Kendiniz kuyu kebabı ya da tandır yapmak isterseniz bu aleti kullanabilirsiniz. Bu icadı da patentli diğeri gibi.
Üçü bir arada: Süleyman ÖZER, Seyyar Tandır  ve Dikey Mangal

Fuardan izlenimlerin özeti kısaca böyle. Bu fuarın daha da önemlisi fikirlerin devamlı olmasını diler tüm mucitlere başarılar dilerim.

Fuarın resmi kapanış notunu okumak isterseniz tıklayınız.

ÖY @ İstanbul / 03 Kasım 2012

.

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-