Domateslerim artık askıda

(NOT:Bu yazıyı Facebook’tan okuyorsanız yukarıdaki linke tıklayarak yazının tamamına ve fotoğraflarına ulaşabilirsiniz.) 

Toprağa aktardığımda boyu bir karış bile olmayan domates fideleri şimdi destek çubuklarını bile yerinden sökerek büyüdü gitti.


İlk diktiğim destek çubukları yetersiz kalınca hurdacıdan aldığım 4 adet demir boruyu derince çaktıktan sonra aralarına sağlam çamaşır ipi de bağlayarak sabitledim. Domates bitkilerini de sağlam iplerle, zedelemeden bu kalın ipe bağlayarak "askıya aldım". Böylelikle yerlerde sürünen dallar biraz kendine geldi.




Ön sıradakiler, ligustrumların hemen arkasındakiler benim pembelerim. Arkalarda da çeri (cherry) domatesler var. Aralarında bir iki değişik tür daha vardı, ithal tohumlardan çıkartmıştım ama hangisi nedir bilemiyorum. Onları meyveleri alınca anlayacağız.

Domateslerin yanında görülen ayçiçeği de kendi kendine çıktı. Galiba çöpe attığımız çekirdek kabuklarının arasında bizim oğlanın çitleyemediklerinden çıktı. Bir kaç tane daha vardı ama onlar domateslerin arasında gelişemedi, ben de söktüm attım.
Bir de ilk zaman fideler küçük olduğu için iyi hesaplayamamışım; meğerse çok sık dikmişim. Şimdi bitkiler büyüyünce birbirlerini ezmeye, gölgelemeye başladılar. Bu nedenle çok sık olanlardan 4-5 tanesini, dalındaki domatesleri ile birlikte kökünden söküp çıkardım. Neyseki komşumun yeri varmış; onlar aldılar, toprağa kavuşturdular yeniden. Fakat, her ne kadar köklerini fazla zedelemeden sökmüş olsam da yeniden dikildiğinde tutup tutmayacağını bilemiyorum; inşallah tutar. Bir tanesini de ben denemek için büyükçe bir saksıya aldım. 2-3 gün geçti sanki tutmuş gibi duruyor.

Bitkinin daha fazla güneş ve hava alması, meyvelerine daha fazla güç verebilmesi için koltuk budaması da yaptım. Bu işlem şurada çok güzel anlatılmış: http://www.bizimbahce.net/forum/saksida-domates-yetistiriciligi/domates-budamasi/

domatesler kendilerini göstermeye başladılar


Esen kalın...
.

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-