KüçükBahçem'in pepinoları

12 Ekim 2011 tarihli şuradaki yazımda

Şekli ve desenleri  ne kadar da birbirine benziyor. Acaba pepino mu patlıcana baka baka olgunlaşıyor yoksa patlıcan mı peppinoyu örnek alıyor. Aslında alışık olduğumuz üzere patlıcanın morumsu siyah olması gerektiğine göre belki KüçükBahçem'deki bu patlıcanlar pepinoya benzemeye çalışmışlar diye zannediyorum.

demiştim. Meğerse pepino zaten patlıcangillerdenmiş;  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ekim 2011 sayılı Tarım Bülteni'nin yalancısıyım. Aşağıda bültendeki  pepino ile ilgili yazıyı bulabilirsiniz ama önce KüçükBahçem’in pepinolarının bir tadına bakalım değil mi…


 Bahçeyi temizledikten sonra pepinolar daha da açığa çıktı



Bu sene sadece bu gördüğünüz 2 adet pepinoyu yetiştirebildim. KüçükBahçem adından da anlaşılacağı gibi küçük olduğundan pepinolar domateslerin ve altın çileklerin arasında sıkıştı kaldı. Bu nedenle fazla ışık alamadığı için fazla meyve vermedi. Fakat bu iki tane de son derece lezzetliydi. Kelek kavun, salatalık sanki biraz da ananas tadı aldım. Aşağıda da böyle tarif edilmiş zaten.

Aşağıdaki yazıda yetiştirme şartları ile ilgili güzel bilgiler verilmiş. Seneye bunlara dikkat edeceğim. Pepinonun fidelerini; domates, biber gibi alışık olduğumuz sebze fidelerine göre bir hayli pahalıya yaklaşık on katı bir fiyata almıştım. Gördüğüm kadarı ile fidesini üretmek çok zor değil. Toprağa deydiği yerden kök salıyor. Bir iki dalından çelik alıp toprağa dikmiştim, onlar bile köklenip tuttular. Kışın Eskişehir'in soğuğundan koruyabilirsem önümüzdeki sezona kendi fidelerimi üretmiş olacağım inşallah.

Ekim 2011, Tarım Bülteni
Eski Damağa Yeni Tat: PEPİNO

Ayşe Gül ULUCAN ŞAHİN
Değişik tatlara çok da primi vermeyiz ancak pepino hem faydaları, hem yetiştirme kolaylığı hem de farklı tadıyla Türk insanıyla tanışıp, sofralarımıza konuk olmak istiyor.
Pepinoyu anlatmak için kavunu ipucu olarak verebiliriz. Şekli kavuna benzeyen bu meyvenin tadı ise kavun, muz ve ananas karışımı. Yani tam bir kokteyl kıvamında... Türkiye bu meyve ile henüz yeni tanışmaya başladı. Anavatanı Güney Amerika olan pepino şu an ülkemizde biraz yabancılı çekiyor olabilir. Kolay değil, Güney Amerika'dan, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bir ülkeye konuk olarak gelmek. Yol uzun, insanlar ve toprak yabancı... Ama Akdeniz iklimi tam ona göre. Çünkü gece gündüz sıcaklık farkını çok sevmiyor pepino, geceleri üşüyor, Güney Amerika akşamlarının yıldızlı gecelerini düşünüyor.

MELEZ PEPİNO
Kendisi kavuna benziyor ancak öz akrabaları patlıcangiller familyasından. Damarlarında melez kanı akıyor. Kendi doğal ekolojisinde çok yıllık olarak üretilebiliyor pepino. Düşük ışık yoğunlukları meyvedeki şeker miktarının ve dolayısıyla tadının azalmasına neden oluyor. Bunalımlı havalar pepinoya göre değil. Günlerin uzaması moralini düzeltiyor, daha fazla çiçek açıyor. Drenajı iyi, kumlu tınlı topraklar pepino için ideal. Ağır bünyeli topraklarda geç ürün veriyor ve hastalık problemleri artıyor. Dikimi mart ayı sonundan nisan ayı ortalarına kadar yapılabiliyor. Doğal büyüme formu çalı şeklinde olduğundan budama yapmak gerekiyor pepinoya. Böylece daha fazla güneşlenerek, meyve vermesi daha da kolaylaşıyor.

DAMLA SU İÇİYOR
Gelişme döneminde bol su içmesi gerekiyor pepinonun. Ancak olgunlaşmaya başladığı zaman azaltıyor su içme sıklığını. Damla damla su içmek en güzeli ve en keyiflisi pepino için. Pepino yetiştirmek istiyorsanız, dikim yapmadan önce toprağa hayvansal alt gübresi atmanız gerekiyor. Çünkü pepino doğallıktan yana. Ama doğallık da bir yere kadar... Pepino, hasat zamanına yakın meyve gelişimini ve kalitesini artırmak için K (potasyum) içeriği yüksek olan gübreleri tercih ediyor. Hasadı bir kereyle bitmiyor pepinonun; meyve tabaklarında yerini almak için artık gün saymaya başlıyor...
HER DERDA DEVA...
Eskilerin deyimiyle 'su geçmiş' meyvelerden. Yani uzak yollardan gelirken, şifasını da birlikte getirenlerden. Diabet (şeker hastalığı) tedavisinde, kemik erimesi, anemi (kansızlık) tedavisinde ve kolesterolü düşürmede etkili. Pepinoyu tanıdıktan sonra bu meyveyi nasıl yiyeceğimizi de anlatalım: Pepinoyu dolapta soğuttuktan sonra kavun gibi dilimleyerek yiyebilir, meyve salatalarına katabilir ya da dondurma ile farklı bir sunum  gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: Ezine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Bursa-Orhangazi Gürle Köyü Muhtarı Mehmet Uzun.
 



Her şey gönlünüzce olsun, sağlıcakla kalın.

0 yorum:

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-