Onlar da bizim şehidimiz - BUSAN'daki Türk Şehitliği/ Kore'den bir anı...


Çanakkale ile arasında tam 8530 kilometre mesafede yatıyor olsalar da 
onlar da bizim şehidimizdir. Onları da unutmayınız bu günde. 
Siz de bir buket sanal çiçek hediye ediniz gönülden gerçek dualarınızla birlikte. Nasıl yapacağınız bu yazının en sonunda tarif ediliyor.

Türkiye nere, Kore Nere...
Yine bir Çanakkale Şehitlerini Anma günüydü. 18 Mart 2011'de işim gereği Güney Kore'de bulunuyordum. Kore'nin üçüncü büyük kenti olan Daeugu'da bir firma ziyaretinin ardından Busan'a geçip orada bulunan "United Nations Memorial Cemetery Korea - UNMCK" yani "Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı"na gittim. Biz "şehit" deriz onlar "ölü" derler kendi askerlerine; dolayısıyla biz "şehitlik"lik deriz onlarsa "anıt mezarlığı / hatıra mezarlığı"... Ne demekse, "Hatıra Ormanı" der gibi... Bizde şehitlik ulaşılabilecek en üst makam, en yüce mertebedir. Onlar anlamaz bunu, işte bizim farkımız budur...

Haa "Çanakkale nere Busan - Kore nere? ne işimiz vardı orada? 741 şehidimiz niye yatıyor anavatanından binlerce kilometre uzakta?" diye sorarsanız onu ben bilmem büyüklerimiz bilir. Daha iki gün önce 12 yiğidimizi şehit verdik Afganistan'da. O askerlerimizin ne işleri varsa Afganistan'da, 17 Ekim 1950'de 5090 askerimizin de aynı iş vardı Kore'de. Biz buna anavatanın işgalcilere karşı savunması diyemesek de ülkeler arasında gönül bağını kurmak, dolayısıyla da Türk Milleti'ne menfaat sağlamak diyelim ve bu konuyu kapatalım.

18 Mart 2011 Cuma günü Busan'a ulaştığımda akşamüstüydü, UNMCK kapanmıştı vardığımda.
Kore'deki Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı 'nın girişi
Yaz döneminde saat 18:00'da kapanıyormuş halbuki

Gözlerim bayrağımızı aradı diğer bayrakların arasında. Hemen fark edemedim. Çünkü sanki "-Niye geciktin?" dercesine bir türlü yüzünü göstermiyordu. Büyük usta Mehmet Akif'in dediği gibi "Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!" dedim ben de kendi kendime. Diğer bayraklar dalgalanıyor ama bizimkisi ay-yıldızını bir türlü göstermiyordu. Dakikalarca bekledim ve nihayet şanlı bayrağımızın gururla dalgalandığı bir anı yakaladım ve fotoğraflayabildim.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl;
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet,
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl! 



Daha sonra hatıra mezarlığının (Kusura bakmayın şehitliğin diyemeyeceğim. Eğer sadece müslüman askerler yatıyor olsaydı o zaman şehitlik derdim) etrafını dolaştım içeri kaçak da olsa girebilir miyim diye ama nafile. Bir giriş yolu bulamayınca mezarlığı yukarıdan gören bir yere çıktım ve oradan seyrettim, oradan gönderdim dualarımı şehitlerimize.



Koreliler güzel bir web sayfası hazırlamışlar, adresi aşağıda. İstediğiniz kişinin adını yazıp mezarını bulabiliyor ve hatta bağış yapabiliyorsunuz. Verdiğiniz bağışlarla anıt mezarlığın bakımı yapılmakta. İçerisinde kaç tane ve ne çeşit ağacın olduğu, kaç tane balığın, kaplumbağanın yaşadığı bile yazıyor sayfada.


Bağış yapmasanız bile hiç olmazsa sanal çiçek gönderelim. Bakınca göreceksiniz diğer milletlerin askerlerinin mezarlarında bizimkilerinkinden daha çok çiçek var. 

Haydi var mısınız hiç olmazsa sanal çiçeklerimizi gönderelim gerçek dualarımızla birlikte?  Haydi Facebook'tan doğumgünü pastası göndermekten daha kolay ve MASRAFSIZ !

Şu linke tıklayınca : http://www.unmck.or.kr/tur_memory_03.php gelecek sayfada Türk askerlerinin mezarlarını göreceksiniz. Herhangi birine tıklayın bir mezar seçin ve sayfanın altındaki "TO DEDICATE / ÇİÇEK GÖNDERME" butonuna basın. Her tıklama bir çiçek.

Haydi hiç olmazsa bunu yapalım memleketinden binlerce kilometre uzakta vatanından ayrı yatan şehit mehmetçiklerimize...





Kaynaklar:
http://www.unmck.or.kr/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kore_Sava%C5%9F%C4%B1

Ö.YILDIZ / Eskişehir / 18 Mart 2012

İlk yayın tarihi 18 Mart 2012
Son güncelleme 18 Mart 2014

.
.

1 yorum:

Uzakdoğulular vefakar insanlar

Benzer Yazılar

Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-