Kene hafif geldi bir akrebi deneyelim...

Sağ el ve sağ ayak bileğimden akrep soktu. Olayın üzerinden yaklaşık 5 saat kadar geçti. Şu an bu satırları yazarken hastanedeyim.

Onlar da bizim şehidimiz...

Çanakkale ile arasında tam 8530 kilometre mesafede yatıyor olsalar da onlar da bizim şehidimizdir. Siz de bir buket sanal çiçek hediye ediniz gönülden gerçek dualarınızla birlikte. Nasıl yapacağınız burada tarif ediliyor.

Kendiniz Yapın: Tenekede Tavuk Pişirme Aparatı

Tenekede tavuk pişirebilmek için kendiniz evde malzemelerle son derece basit ve pratik bir aparat yapabilirsiniz.

Altın Oran ve Kabe

Altın Oran yani “Fi sabiti” 1.618, matematikteki üstün tasarım sayısıdır. Kalp atışlarımızda, DNA sarmallarının en ve boy oranında, kainatın dodecehadron adı verilen özel tasarımında, bitkilerin filotaksi denen yaprak dizilim kurallarında, kar tanesi kristallerinde, pek çok galaksinin spiral yapısında ve sayısız yerde Yaratıcı hep aynı muhteşem sayıyı kullanmıştır. Altın oran sayısı yani 1.618…

Mangal çeşitleri - Akla ziyan tasarımlar

"Yaşasın, mangal sezonu açıldı..." isimli yazı dizimize "Akla Ziyan Mangal Tasarımları" ile devam ediyoruz. Bu yazıda çok enteresan mangal tasarımları ile karşılaşacaksınız. Ya Rab bir zevk uğruna ne mangallar tasarlanıyor...

İyi Bir Tabletten Neler Olur?

Bir tablet bilgisayar evdeki hangi cihazların yerine geçebilir?

BÖLÜM 3-3: Acemiler için Sabır (sinir - zeka - Rubik) Küpünün Çözümü

[16 Aralık 2013 tarihinde, en çok hata yapılan D2 hareketinin videosu eklendi ]
[14 Ocak 2013'de güncellendi]

Küpümüzü çözmek/yapmak için gerekli açıklamaların yapıldığı ilk sayfamızı incelediniz mi?


 Zaman zaman bu yazıda güncellemeler yapmaktayım. Gelen sorulara göre bazı hareketleri yeniden tarif etmekte, hataları düzeltmekteyim. Güncellemelerden e-posta ile haberdar edilmek için sayfanın en altındaki "e-posta aboneliği" kutusuna mail adresinizi bırakabilirsiniz
ya da sağ taraftaki FaceBook BEĞEN düğmesine tıklayabilirsiniz.

-=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=-



-=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=- -=(o)=-


BÖLÜM 3 [Son Adımlar]


2. Bölümde küpün ilk 2 satırını yapmıştık. Şimdi kalan son satırı yapacağız / çözeceğiz ve bu işi tamamlayacağız.

Bunun için bu noktada küpümüzü tepetaklak çeviriyoruz. Küpümüz şu şekilde olmalı, seçtiğimiz favori renkli yüzey altta kalmalı.


D. En alt yüzey:
Küpümüzün tamamlanmamış son yüzeyini yerleştirirken yine en başta yaptığımız gibi önce bir artı (+) yapmaya çalışacağız. Bunun için olası durumlar aşağıdaki gibi olacaktır.

D1. Genellikle 2 adet ikili parça doğru konumda olur. Bu durumda diğer ikisi kendi aralarında yer değiştirmelidir. Alt yüzeyin ikili parçalarının yer değiştirilmesi,

şu şekilde yapılır.

--- * --- ** --- *** --- **--- * ---

İkili parçaların 4ü de doğru konumda olabilir. Fakat kesinlikle 3ü ya da sadece 1i yanlış konumda olamaz. (Çok doğal değil mi?)

Son yüzeyin ikili parçaları doğru konumlarda olmasına rağmen yönleri yanlış, yani renkleri farklı tarafa bakıyor olabilir. Sorun değil, renklerini doğru yere getireceğiz. Burada da 1-3 kuralı geçerlidir. Yani  1 ya da 3 parçanın birden  renkleri yanlış olamaz. Ya 2si ya da 4ü birden yanlıştır.


D2. Parçaların doğru yönlere baktırılması şu şekilde olur. Eğer küp şu şekildeyse;


A parçasının yönünü değiştirmek için yapılacak hareket serisi şu şekilde olacaktır:

KÜPÜN bize bakan yönüne DİKKAT ediniz. Fotoğrafta solda görünen KIRMIZI yüzey, aşağıdaki hareketleri yaparken bize bakıyor olmalı.

DİKKAT --> EN ÇOK HATA YAPILAN NOKTA <-- DİKKAT

Aşağıdaki hareketler sırasında -örnek olarak yukarıdaki fotoğrafta görülen-
KIRMIZI YÜZEY bize bakmalı. Yani ortadaki kırmızı tekli parça DEĞİL !!!
Bu ikili hareket 4 defa tekrarlanır

!!! DİKKAT !!!

Toplam 8 hareket sonra A'daki ikili parça yönünü değiştirmiş olacaktır. Fakat bu işlem sırasında orta sıradaki ikililer de kendi eksenleri etrafında yönlerini değiştirir.

!!! Küpün bize bakan yönünü hiç bozmadan, yönü değiştirilecek ikili parça (örnekte B parçası); üst yüzey çevrilerek yukarıdaki fotoğraftaki A’nın yerine getirilir.

B'nin A'nın yerine getirilmesinde olası durumlar:

Bu şekilde üst satırı 1 kez sağa çevirerek;
ya da bu şekilde üst satırı 1 kez sola çevirerek;

ya da bizim örneğimizde olduğu gibi bu şekilde üst satırı 2 kez sağa (ya da 2 kez sola, farketmez) çevirerek


Küp bu durumda iken aynen A parçasının yönünü değiştirirken uyguladığımız, yukarıdaki 8li hareket serisi 
B için de tekrarlanır. 

İkinci(orta) sıradaki ikililer kendi eksenleri etrafında bir kez daha döneceğinden, yeniden başlangıçtaki doğru yönlerine gelmiş olacaktır.

Aşağıdaki videoyu dikkatlice izleyiniz:



Video çalışmıyorsa tıklayınız:  http://youtu.be/UjCCufo2YUs

---- =(0)=----
Bu adımlar sonucunda küpümüzün üst yüzeyinde bir artı (+) oluşacaktır. Köşelerin ne durumda olduğunun 'şimdilik' önemli değil, onlar sonraki iş.



--- * --- **--- *** --- **--- * ---

Bu noktadan sonra geriye işleme tabi tutulacak 4 köşe kalmış olacaktır. Çok büyük ihtimalle köşelerden en az birisi doğru konumda olacaktır.

(Değilse de önemli değil. aşağıdaki seri bir kez yapıldığında mutlaka en azından bir köşe yerine oturmuş olur.)


D3. Doğru konumda olan köşe parçası kendimize yakın sağ köşede sabit tutularak hareket serisi yapılır. Bu serinin sonunda A--> B'ye B-->C'ye C de A'ya gidecektir.

Yapılacak işlem adımları:

Bu 8 hareketlik seri köşeler doğru konumlara oturana kadar en fazla 2 defa tekrarlanır. Zaten 3 defa tekrarlandığında en başa dönülecektir.


E. Son köşelerin olduğu yerde çevrilerek yönlerinin/renklerinin oturtulması:



D grubu hareketlerden sonra köşeler doğru konuma gelmiş olmalıdır. Yönleri yani renkleri yanlış olabilir. Sorun değil, renkleri de doğru tarafa çevireceğiz.

E1. Küpümüzün aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım. 

Uygulayacağımız hareketler serisi sonrasında sol köşeler içer doğru birer tur dönecektir.


Yukarıdaki hareketlerden sonra sol köşeler içe doğru birer kez dönmüş olur. Dolayısıyla küp, döndürülecek köşeler sol tarafta kalacak şekilde tutularak seriye başlanılmalıdır.

Köşe parçalarının durumlarına göre bu hareket serisini ikinci kez tekrarlamak gerekebilir.


....ve mutlu son. İşte ezber küpümüz ezbere hareketlerle çözülmüş oldu.


Takıldığınız,  yanlış bulduğunuz ya da keşfettiğiniz bir hareket olursa lütfen,

baba.monk [et işareti /süslü a]gmail [nokta]com 

adresine mail atınız ya da aşağıya yorum bırakınız.



Kaynaklar:
  • Bilim ve Teknik Dergisi, Haziran-1982, 
  • Google Abi,
  • Eş-dost, hısım-akraba,
  • Küplerin yanında verilen çözüm kitapçıkları.

Oradaydım: 17. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, Eskişehir 2013

17. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, Eskişehir 2013

TÜRKONFED'in (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) tarafından düzenlenen 17. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının destekleriyle Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Zirveye Kemal DERVİŞ, TÜRKONFED Genel Başkanı Süleyman Onatçı, TÜSİAD Genel Başkanı Muharrem Yılmaz, ESİAD Başkanı Aydın Bandırma, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Eskişehir Valisi Güngör Azim TUNA ve çok sayıda davetli katıldı.

ESİAD Başkanı Aydın BANDIRMA, "Çağdaş Türkiye’nin yeni yüzü Eskişehir'e hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasına, "her yı sonunda tüm üyeleri bir araya getiren Girişim ve İş Dünyası Zirvesini, 2013 TDKB Ajansının destekleriyle bu yıl Eskişehir'de düzenlediklerini belirtti.

ESIAD Başkanı Aydın BANDIRMA açılış konuşmasını yaparken

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal DERVİŞ, ESİAD'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "TÜRKONFED 17. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi"nde, "Finansal Kriz Sonrası Dönemde Küresel Ekonomide Değişimler ve Türkiye'nin Uyum Süreci" konularında bilgi verdi; "Yüzde 6'nın üstünde bir büyüme, yüzde 6'nın altında bir cari açığı gerçekleştirdiğimiz anda 2023 hedeflerine gerçekten çok yaklaşabiliriz" dedi.

Kemal DERVİŞ konuşmasını yaparken


TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, 2013 dünya ekonomisini değerlendirdiği konuşmasında, eğitim durumunun gelişmesine yönelik radikal adımların atılmasını ve Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verilmesini istedi.

TÜSİAD Genel Başkanı Muharrem Yılmaz’da yaptığı konuşmada, küresel ekonomik kriz yaşayan ülkelerin artık yavaş yavaş toparlanmaya başladığını söyledi. Yılmaz, büyük firmaların çözüme yatırım yaptığını, Türkiye’deki istikrar ortamının devam ettiği sürece yatırımların da devam edeceğini konuşmasının sonuna ekledi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem YILMAZ

Konuşmaların ardından, Moderatörlüğünü Doç. Dr. Yılmaz Kılıçaslan’ın yaptığı “Türkiye Orta Gelir Tuzağından Nasıl Çıkar” adlı panel düzenlendi.

Zirvenin ikinci gününde Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın konuk konuşmacı olarak katılımda bulundu ve oturumda “Türk Dünyasında Yatırım Hedefleri” ile ilgili düşüncelerini paylaştı, Türk işadamlarını Azerbaycan'a yatırım yapmaya davet etti.


Diğer Okuma Adresleri:
http://www.esiad.web.tr/default.asp?page=26&prc=1&id=128
http://www.dunya.com/dervis-2023-hedefinin-recetesini-verdi-210795h.htm
http://www.haberturk.com/gundem/haber/900859-sayin-erdoganda-basbakan-olmadan-once-abdye-gitti
http://www.eskisehir.gov.tr/tr/haberler/5146-is-dunyasinin-zirvesi-eskisehir-de-bulustu-5146.html




Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-