Kene hafif geldi bir akrebi deneyelim...

Sağ el ve sağ ayak bileğimden akrep soktu. Olayın üzerinden yaklaşık 5 saat kadar geçti. Şu an bu satırları yazarken hastanedeyim.

Onlar da bizim şehidimiz...

Çanakkale ile arasında tam 8530 kilometre mesafede yatıyor olsalar da onlar da bizim şehidimizdir. Siz de bir buket sanal çiçek hediye ediniz gönülden gerçek dualarınızla birlikte. Nasıl yapacağınız burada tarif ediliyor.

Kendiniz Yapın: Tenekede Tavuk Pişirme Aparatı

Tenekede tavuk pişirebilmek için kendiniz evde malzemelerle son derece basit ve pratik bir aparat yapabilirsiniz.

Altın Oran ve Kabe

Altın Oran yani “Fi sabiti” 1.618, matematikteki üstün tasarım sayısıdır. Kalp atışlarımızda, DNA sarmallarının en ve boy oranında, kainatın dodecehadron adı verilen özel tasarımında, bitkilerin filotaksi denen yaprak dizilim kurallarında, kar tanesi kristallerinde, pek çok galaksinin spiral yapısında ve sayısız yerde Yaratıcı hep aynı muhteşem sayıyı kullanmıştır. Altın oran sayısı yani 1.618…

Mangal çeşitleri - Akla ziyan tasarımlar

"Yaşasın, mangal sezonu açıldı..." isimli yazı dizimize "Akla Ziyan Mangal Tasarımları" ile devam ediyoruz. Bu yazıda çok enteresan mangal tasarımları ile karşılaşacaksınız. Ya Rab bir zevk uğruna ne mangallar tasarlanıyor...

İyi Bir Tabletten Neler Olur?

Bir tablet bilgisayar evdeki hangi cihazların yerine geçebilir?

Savunma Sanayi Buluşması – Teknik İnceleme Gezisi @ Bursa


SASAD ve BÜSİAD’ın düzenlediği “Savunma Sanayi Buluşması – Teknik İnceleme Gezisi”
savunma sanayinde hizmet vermekte olan sanayiciler ile Bursa'lı sanayicilerin tanışması açısından yararlı bir organizasyon oldu. Altın Ceylan Tesisleri'nde düzenlenen programa katılan konuşmacılar ve işin uzmanları yerli üretimin önemine vurgu yaptı.

Programın ilk gününde açılış konuşmalarını sırasıyla,
BÜSİAD Başkanı - Oya COŞKUNÖZ YÖNEY
SASAD Genel Sekreteri - Kaya YAZGAN
BTSO Başkanı – Celal SÖNMEZ
Bursa Valisi – Şahabettin HARPUT
Savunma Sanayi Başkanı Murad BAYAR
yapmıştır.



Etkinliğin öğleden sonraki oturumunda ise firmalar birebir görüşme ve tanışma imkanı bulmuştur.


Akşam yemeği ise Almira Otelde Sn. Oya Coşkunöz YÖNEY'in ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

Buluşmanın ikinci gününde SASAD üyesi sanayiciler firmaların tesislerinde inceleme ziyaretlerinde bulunmuşlardır.

---

Bu buluşmada dikkatimi cezbeden konu; Bursa sanayisinin, sanayicilerinin ve çalışanlarının özellikle de Ankara'da konuşlanmış savunma sanayi sektöründen çok farklı olmalarıdır. Örneğin Bursa'daki imalatçılar genellikle senelik binler-yüzbinler üzerinden seri imalat üzerine çalışırken savunma sanayideki seri imalatın anlamının yıllık 10-100 arasında olmasıdır. Savunma sanayide terminler haftalar - aylar bazında iken özellikle otomotivde saniyeler hesaplanmaktadır. Savunma sanayinin ArGe ağırlıklı çalışıyor olması ve dolayısıyla Türkiye'de en çok ArGe mühendisinin Savunma Sanayi sektöründe istihdam edilmiş olmasıdır.

Buna karşın Bursa sanayisinin, özellikle otomotiv sektörünün ihtiyacına cevap verebilecek şekilde makine parkı ve altyapısı son derece iyi ve imalat kapasitesi etkileyici şekilde büyüktür.

Her iki sektörün birbiri ile aynı dili konuşarak işbirliği yapabilmesi durumunda muazzam bir sinerjinin ortaya çıkacağına hiç şüphe yoktur.


Ö.YILDIZ / 20 Nisan 2012 @ Eskişehir

.

Çöpte Açan Çiçekler - Hamamyolu İzlenimleri



Eskiden tozu ve çamuru ile anılan Eskişehir'imiz son yıllarda pek bir güzelleşti. Modern ve büyük parklar, Porsuk'ta gondol turları derken şaka değil plajımız bile var İç Anadolu'nun bir kenti olan şehrimde.

Tur otobüsleri hiç eksik olmuyor, yabancı plakalı arabalara da çok sık rastlanıyor artık. Geçenlerde İzmir'de iken bir turizm acentasının camında görmüştüm Eskişehir'e günübirlik turlar diye; hoşuma gitti ne yalan söyleyeyim...

Bugün hava güzeldi, çocukları aldık hanımla beraber şöyle bir Hamamyolu turu yaptık. Arabayı parkedip giderken 31 plakalı bir araç da Porsuk civarına nasıl gideceğini soruyordu durdurduğu bir hemşehrime. Anlaşılan o ki o da gezmeye gelmiş Aşk-ı Şehrimizi.

Güzel bir şeyler oluyor da biraz da sahip çıkmak lazım bu yapılanlara. Hep başkalarından beklememek lazım.
Bakın aşağıdaki fotoğrafa. Belediyelerin güzel bir uygulaması var şehrimizde: "Çöpte Açan Çiçekler". Çöp tenekelerinin üzerine mevsimine göre çiçekler yerleştiriyorlar. Hamamyolu boyunca da onlarcası var. Her bir kutunun üzerinde de en az 20-30 tane menekşe vardı, bu gün gördüğüm şekliyle... Kimisi evine çiçek götürmek isteyenler tarafından eksiltilmiş ama olsun. Altında çöp tenekesi olmasına rağmen; çoğu çiçeklerin dibinde sigara izmaritleri, dondurma külahı, kullanılmış peçeteler de var.


Benim takıldığım husus bunlar değil, çiçeklerin toprağının kuruluğu. Belediye ne güzel bir hizmet getirmiş. Sokağını, dükkanının önünü çiçeklerle donatmış. E be güzel kardeşim, günde bir tas su dökmek çok mu zor geliyor ya da hiç mi aklına gelmiyor? Gerçekten kınıyorum Hamamyolu esnafını. Elbetteki kıymetini bilip temizliğini, bakımını yapana değil lafım ama böylesi de çok nadir. Yol boyunca hemen hemen her çiçekliğin toprağını kontrol ettim, hepsi kuru. İllaki belediye mi gelip sulayacak senin dükkanının önündeki çiçeği?

Benim yaşım müsait, hatırlarım ve mutlaka başka hatırlayanlar da çıkacaktır. Eskiden Hamamyolu boyunca bir dere akardı. Başta esnaf ve halkımız temiz tutmayı beceremediği için kirlilik yarattığı gerekçesi ile üstü kapatıldı bu derenin. Şimdi yolun altından künklerin içinden akıyor bu dere. Elin gavuru şehrini güzelleştirmek için yapay su kanalları yaparken şehir içine biz elimizdekinin kıymetini bilmediğimizden yerin altına indiriyoruz. Lütfen biraz özen gösterelim, biraz kıymet bilelim. Yapılan bu hizmetlere sahip çıkalım. Tüm gün gözümüzün önünde duran, göz zevkimize hitap eden bu çiçeklere arada bir su vermeyi ihmal etmeyelim, çok mu zor?

Bu fotoğraf benim hatırladığım dönemlerden de çok önce çekilmiş. 
Ben bu derenin ıslah edilmiş, daha bakımlı halini görmüştüm. 
Soldaki ilk bina şimdi Namlı Gıda şarküteri.


.

EURIPIDES Bilgilendirme Günü


AB ArGe fonları kapsamındaki EURIPIDES (Eureka Initiative for Packaging& Integration of mikroDevices& Smart Systems) Bilgilendirme Günü 5 Nisan 2012 perşembe günü ODTÜ-TEKNOKENT MET Alanı'ndaki Micro Electro Mechanical Systems Research and Application Center'da gerçekleştirilmiştir.



EURIPIDES "Akıllı Sistemler" üzerine yoğunlaşmıştır, alt başlıkları kısaca şu şekildedir:

  • Güvenilir ve yüksek yoğunluklu elektronik modül teknolojileri
  • Mikrosistemler
  • Akıllı kart uygulamaları
  • Tıp uygulamaları için kızılötesi alıcılar
  • Güvenlik amaçlı THz görüntüleme
  • Tüm alanlarda MEMS (Micro Electro-Mechanics Systems) ve MOEMS entegrasyonu
  • SiP ve Çip Yığınlama
  • Çiplerde Optoelektronik ve Mikrodalga
  • LED sistemleri ve organik LED uygulamaları
  • RFID & NFC entegrasyonu ve izlenebilirliği
  • Akıllı kablosuz alıcılar ve ağlar 
  • Mobil iletişim için ultra-minyatürize modüller
  • Şert çevre şartları için paketleme
  • Güvenilirlik test ve simülasyonu, yaşam ömrü öngörüsü
  • Elektrikli taşıtlarda enerji verimliliği için aygıtlar ve sistemler
  • Kimyasal algılama uygulamaları
  • Güç sistemlerinin kurulum ve paketlemesi

Uygulamalar genellikle Otomotiv, Havacılık, Uzay, Enerji, Tıp Teknolojileri ve Küresel Güvenlik konularında gerçekleştirilmektedir.


Tanıtım gününde başta EURIPIDES kümelenmesinin yönetim kurulunda bununan firmalardan, TÜBİTAK'tan olmak üzere Türkiye'de bilişim sektöründe önemli projelere imza atan firmalar da kendilerini tanıtma imkanı bulmuşlardır.

Sunuşların ardından, MEMS Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin tesislerinde inceleme gezisi gerçekleştirilmiştir.

METU MEMS'de yapılan uygulamalardan - Kanserli Hücrelerin Tespiti

METU MEMS'de yapılan uygulamalardan - MEMS'ler ile Energy Harvesting - Enerji Hasatı

Bugüne kadar Türkiye'de çip üretildiğini(yonga) bilmiyordum. Çok önceleri bir iki deneme yapıldığını ama devam ettirilmediğini zannediyordum. Bu tesisi gezdikten sonra Türkiye'de de bazı şeylerin (özellikle de stratejik önemi olan yongalar, MEMS ve sensörler) yapılabildiğini görmek beni son derece sevindirdi. Böylesine bir tesisin kurulmasında, işletilmesinde emeği geçen tüm çalışanlara Prof. Dr. Tayfun AKIN'ın nezdinde bir Türk vatandaşı olarak teşekkürlerimi sunar başarılarının devamını dilerim.

İlgili siteler:
http://www.eureka.org.tr/home.do?cid=24910
http://www.mems.metu.edu.tr/



Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-