Kene hafif geldi bir akrebi deneyelim...

Sağ el ve sağ ayak bileğimden akrep soktu. Olayın üzerinden yaklaşık 5 saat kadar geçti. Şu an bu satırları yazarken hastanedeyim.

Onlar da bizim şehidimiz...

Çanakkale ile arasında tam 8530 kilometre mesafede yatıyor olsalar da onlar da bizim şehidimizdir. Siz de bir buket sanal çiçek hediye ediniz gönülden gerçek dualarınızla birlikte. Nasıl yapacağınız burada tarif ediliyor.

Kendiniz Yapın: Tenekede Tavuk Pişirme Aparatı

Tenekede tavuk pişirebilmek için kendiniz evde malzemelerle son derece basit ve pratik bir aparat yapabilirsiniz.

Altın Oran ve Kabe

Altın Oran yani “Fi sabiti” 1.618, matematikteki üstün tasarım sayısıdır. Kalp atışlarımızda, DNA sarmallarının en ve boy oranında, kainatın dodecehadron adı verilen özel tasarımında, bitkilerin filotaksi denen yaprak dizilim kurallarında, kar tanesi kristallerinde, pek çok galaksinin spiral yapısında ve sayısız yerde Yaratıcı hep aynı muhteşem sayıyı kullanmıştır. Altın oran sayısı yani 1.618…

Mangal çeşitleri - Akla ziyan tasarımlar

"Yaşasın, mangal sezonu açıldı..." isimli yazı dizimize "Akla Ziyan Mangal Tasarımları" ile devam ediyoruz. Bu yazıda çok enteresan mangal tasarımları ile karşılaşacaksınız. Ya Rab bir zevk uğruna ne mangallar tasarlanıyor...

İyi Bir Tabletten Neler Olur?

Bir tablet bilgisayar evdeki hangi cihazların yerine geçebilir?

Zaman Atlamalı Çekim (Time Lapse) Tekniği ile Çürüme Videoları

Zaman Atlamalı Çekim Tekniği (Time Lapse) ile hazırlanmış videolar sayesinde aslında gözümüzün önünde yavaş yavaş  gerçekleşen büyüme, çürüme gibi olayları hızlandırılmış olarak görebilmek mümkün olabilmektedir.

Çürüyen muz, üzüm, şeftali, domates, kabak, kavun, karpuz...
www.gbtimelapse.com adresinden, Mike Posehn'in çalışması:


Bir domatesin çürümesi:

Bir çileğin çürümesi:

Çürüyen sebze-meyvelerin arasından yeni bir hayat ortaya çıkıyor:


Hep çürüme görüntüleri olacak değil ya, işte bir bitkinin topraktan çıkışı:

.
.


Teknik wikipedia'da şu şekilde geçiyor (Yazının tamamı için tıklayınız)

Time-lapse photography is a cinematography technique whereby each film frame is captured at a rate much slower than it will be played back. When replayed at normal speed, time appears to be moving faster and thus lapsing. Time-lapse photography can be considered to be the opposite of high speed photography.

Processes that would normally appear subtle to the human eye, such as the motion of the sun and stars in the sky, become very pronounced. Time-lapse is the extreme version of the cinematography technique of undercranking, and can be confused with stop motion animation.
Yazının tamamı için tıklayınız

Videolar www.youtube.com adresinden alınmıştır. Şu saçma sapan youtube'a erişim yasağı nedeniyle buraya da yüklenmiştir.

ArGe, Yenilik ve Teknoloji Politikaları Forumu

Blogumun siz değerli takipçileri bugün (27 Ocak 2011 Perşembe) ArGe, Yenilik ve Teknoloji Politikaları Forumu için Ankara'dayız. ODTÜ KOSGEB Konferans Salonunda 3 gün boyunca devam edecek bu etkinlik. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve ODTÜ TEKPOL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi birlikte düzenliyor. Etkinliğin programı EMO nun sayfasından ya da www.aytep.org adresinden edinilebilir. Yine İnternette ilk defa, canlı yayınla bu sayfadan aldınız bu haberi. Selam ve saygılarımla.
Bu e-posta, Turkcell BlackBerry ile gönderilmiştir.

Otobüsümüz 15 dakika ihtiyaç molası vermiştir, çaylar şirketten...

Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs firmaları müşteri paylaşım telaşında avantaj sağlamak için yolculuk konforunu yükseltme yarışındalar. Hatırlarım eskiden yolculuk bileti ile birlikte bir adet de fiş verirlerdi. Bu fiş ile mola yerinde çay içebilirdiniz. “Çaylar şirketten” lafı da bu zamanlardan kalma zaten.  (Aklıma geliverdi; bir dönem “Şak şak turizmin, yavşak yolcuları…” diye başlayıp devamını şuradan bulabileceğiniz  bir tekerleme pek meşhurdu.)


Rekabet arttıkça sadece çay değil kahvaltı alabilir ya da bir tas çorba içebilir oldunuz bu fişlerle. Malum, bizde karayolu ulaşımının yaygınlığı dolayısıyla piyasanın büyük olması nedeniyle efsane otobüs Mercedes 303 gibi lüks yolcu otobüsleri yollarda görülmeye başladığında mola yerlerine de rağbet azalmaya başladı. Yola giderken özellikle “303 mü?” diye sorup öyle bilet alır olduk. “Ekspres Sefer” diye tabir edilen bu otobüslerde örneğin Eskişehir-Ankara arasında mola vermemesi nedeniyle Kalabak suyunun ve ucuz berber kolonyasının yanı sıra çay-kahve, kek-bisküvi dağıtılır oldu.

Gün geçti otobüsler büyüdü, model atladı; bir de televizyon/video koydular. En sevdiğim gelişme de bu olsa gerek. Çünkü yola çıkar çıkmaz muavin eline bir mikrofon alır, “Sayın yolcular” diye başlayıp yolculuk hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra bir kaset koyardı videoya. Genellikle herkese hitap edebilecek türde filmler koyarlardı;  komedi, macera gibi. Televizyon, otobüsün en önünde olurdu bu nedenle görüş açısının en iyi olduğu koltuklardan yer almaya çalışırdık. Daha sonra teknoloji o kadar gelişti ki ortaya da bir monitör ilave ettiler…

EUREKA, CELTIC Plus ve ITEA2 Kümeleri Bilgi Günü - Odakule

İstiklal Caddesi'ndeki Odakule'de, İstanbul Sanayi Odası'nın evsahipliğinde EUREKA, CELTIC ve ITEA2 Kümeleri Bilgi Günü düzenlenmekte. Kambersiz düğün olmaz ben de buradayım. EUREKA, pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası ArGe destek programıdır. Avrupa Ülkelerindeki endüstri ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan uluslararası işbirliği platformudur. Etkinlik devam ediyor, ben bu satırları yazarken. Yine ilk kez benden aldınız içerideki haberleri. Bizi izlemeye devam ediniz. Selamlar saygılar.
Bu e-posta, Turkcell BlackBerry ile gönderilmiştir.

Bebek Bezi ve Su Tutucu Polimer Tozlar

Süper Emici Polimerler, kendi kütlelerinin yüzlerce katı suyu bünyesinde tutabilen malzemelerdir.  Bu özellikleri nedeniyle suyun hızlı ve kolayca emilmesini, hapsedilmesini gerektiren, birçok alanda kullanılmaktadır. 


Ana hatları ile,

  • Çevre düzenlemesi, çimlendirme yapay torf üretiminde
  • Köklendirme, fidecilikte
  • Toprak+gübre karışımlarında
  • Topraksız tarımda ve dekoratif amaçlı
  • Çelenk ve buketlerdeki kesilmiş çiçeklerin uzun süre canlı tutulmasında
  • Bebek bezi, kadın bağı, yaşlı-hasta bezlerinde
  • Ameliyathanelerde, emici tamponlarda
  • Bandajlarda, kanı absorbe etmede, yavaş salınımlı ilaçlarda
  • Soğutucularda, buz kaplarında
  • Petrokimyada,
  • Madencilikte,
  • Atık suların absorbe edilmesi, ağır metal iyonlarının saklanmasında
  • Tünel, havuz gibi su yalıtımı gerektiren yerlerde
  • Yangın geciktiricilerde,
  • Elektrik kablolarının su ve alev yalıtımı
  • Et ve deniz ürünlerinin paketlerindeki su ve kanın emilmesinde,
  • Sebzelerin nemli tutulmasında,
  • Çeşitli kozmetik ürünlerinde
gibi birçok alanda yararlanılmaktadır. 

Benim bu konudaki ilgi alanım bahçe işleri olduğu için daha önce de “Su tutucu polimerin tarımda kullanımı” başlıklı yazımda da bahsettiğim üzere;

Hızlı tren projelerinin Eskişehir ulaşımına ve gelişimine etkileri


Güzel Eskişehir'imizin yerel yöneticileri ile TCDD ve TULOMSAS in yöneticileri, ESOGU ve İTÜ'nun hocaları bugün, inşaat mühendisleri odasının misafiri olarak, Eskişehir'de bulunuyorlar. Hızlı tren projelerinin Eskişehir ulaşımına ve gelişimine etkileri isimli panelde bulunuyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükersen ve Ulaştırma Bakanı Danışmanı Prof.Dr. Mustafa Karasahin hocalar panelistlerden. Mustafa hocam genel olarak yüksek hızlı trenler ve hatları hakkında bilgi verdi. Şu anda da Yılmaz hocam Eskişehir'in, özellikle de demiryollarının gelişimi ve geleceği hakkında değerli bilgiler veriyor. (İnternette ilk kez benden duydunuz. Bizi izlemeye devam ediniz.) esen kalın
Bu e-posta, Turkcell BlackBerry ile gönderilmiştir.


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-